Primul pas spre liberalizare: proiect de lege pentru definirea consumatorului vulnerabil

Deputaţii au elaborat un proiect de act normativ care stabileşte statutul de consumator vulnerabil de gaze naturale, care va fi prezentat Guvernului. Populaţia are şanse să nu fie afectată foarte tare de liberalizarea pieţei gazului

 

”Am reuşit o formulă legislativă care stabileşte categoria consumatorilor vulnerabili. Din această categorie fac parte consumatorii casnici, spitalele, creşele, grădiniţele, şcolile. Aceşti consumatori vor avea un preţ special, cu siguranţă cel mai mic pentru o anumită perioadă de timp. În cazul consumatorilor casnici, aceştia vor intra în zona de preţ special la un consum mediu anual de 700 metri cubi de gaze liniar”, a afirmat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

Oficialul a mai spus că există posibilitatea ca toată populaţia, în calitatea sa de consumator vulnerabil, să beneficieze de gaze naturale la preţ de producţie internă. “După cum ştiţi, industria chimică a primit 2,4 miliarde de metri cubi indsustriei chimice. Este exact consumul popuaţiei. Dacă ce am făcut un timp pentru industria chimică facem pentru populaţie, populaţia beneficiază de un preţ mai mic” a spus Iancu.

Deputatul a afirmat că are acceptul unor miniştri pentru ca populaţia să primească gaz din producţia internă, dar a refuzat să-i nominalizeze. Această propunere a venit de la Petrom, dar producătorul de ţiţei şi gaze a cerut liberalizarea pieţei pentru toţi consumatorii non-casnici.

Comisia Europeană a cerut oficial, în 6 aprilie 2010, României, Poloniei şi Italiei să îşi aducă legislaţiile naţionale în conformitate cu normele europene în ceea ce priveşte preţurile reglementate în domeniul energiei. Principala solicitare: preţurile la electricitate şi gaz pentru consumatorii comerciali trebuie să nu mai fie reglementate.

Executivul UE a decis să trimită avize motivate (a doua fază a procedurii de infringement) celor trei ţări, care dispun de 2 luni pentru a se conforma legislaţiei europene. În caz contrar, Comisia se poate adresa Curţii de Justiţie a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *