Mai multe petroliere au aruncat ancora în apropierea strâmtorilor cheie ale Turciei care leagă Marea Neagră de Mediterana, în așteptarea autorizăriii autorităților turce, care cer acum o nouă dovadă de asigurare pentru toate navele, potrivit Oil Price.
Solicitarea Turciei vine ca urmare a intrării în vigoare atât a embargoului impus de către UE livrărilor de petrol pe cale maritimă din Rusia, cât și a plafonului de preț de 60 dolari pe barilul de petrol vândut de Rusia.
Aproximativ 20 de tancuri petroliere, majoritatea transportând țiței kazah, nu rusesc, așteptau luni în largul Turciei, a relatat Financial Times, citând brokerii navali, companiile de urmărire a traficului maritim și comercianții de petrol.
Acordurile noi permit transportul petrolului rusesc către ţări terţe folosind nave din statele G7 şi state membre ale Uniunii Europene, companii de asigurări şi instituţii de credit numai dacă mărfurile sunt cumpărate la prețul de plafon sau sub plafon.
Turcia cere acum o nouă dovadă a existenței poliței de asigurare pentru navele care trec prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, principalele căi navigabile care leagă Marea Neagră de Mediterana, dar majoritatea petrolului care se află acum în petrolierele din largul Turciei este din Kazahstan, au declarat brokerii navali pentru FT. Kazahstanul își livrează țițeiul din porturile rusești de la Marea Neagră, dar petrolul din Kazahstan nu este supus embargoului sau plafonului de preț al UE.
Potrivit International Group of P&I Clubs, entitate care acoperă asigurările pentru aproximativ 90% din comerțul maritim global, noile cereri ale turcilor depășesc „cu mult” solicitările de informații care sunt de obicei necesare, a remarcat FT.
Totuși, deși solicitările suplimentare ale Turciei ar putea duce la un blocaj pentru comerțul mondial cu petrol, cerințele turcilor pot fi considerate rezonabile, data fiind vechimea vapoarelor din ceea ce OilPrice a numit “dark fleet” (flota întunecată) despre care se crede că deservește o parte tot mai mare a comerțului cu petrol rusesc.
Potrivit sursei citate, Rusia, alăturii de actorii implicați în achiziția și transportul de petrol rusesc au strâns în ultimele luni o “flotă din umbră” (shadow fleet), compusă din sute de petroliere ai căror noi proprietari sunt necunoscuți sau puțin cunoscuți, după cum spun analiștii și brokerii de nave. Rusia, care a respins plafonul de preț și a spus că nu își va vinde țițeiul către țărille care s-au alăturat mecanismului de plafonare, analizează diverse modalități de a evita sancțiunile prin utilizarea propriei sale flote și propriile sale companii de asigurare, dar și nave ale unor proprietari care sunt mai puțin scrupuloși decât principalii proprietari și navlositori de petroliere din Occident.