Primii în UE la creștere – Cum va evolua energia fotovoltaică în România și ce va însemna țara noastră în Europa – prognoză

Într-un scenariu mediu de dezvoltare a capacităților fotovoltaice, România va avea cel mai mare procent de creștere din Europa în următorii patru ani, potrivit ultimei prognoze a Solar Power Europe, care arată însă că există și obstacole în calea dezvoltării.

“La prima vedere, perspectivele României par extraordinare, în baza scenariului mediu, care prevede o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 41% până în 2027, dar principalele provocări deja evidențiate în ediția noastră anterioară persistă. Proiectele fotovoltaice de mari dimensiuni planificate pe terenuri agricole de peste 50 de hectare se confruntă încă cu obstacole din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MARD) pentru a obține autorizațiile, printre altele. Dacă nu sunt ridicate, așteptările noastre ridicate de creștere, care conduc la o cvadruplare a capacității fotovoltaice totale a Românie,i la 8,7 GW în patru ani, sunt în pericol. Scenariul nostru scăzut estimează doar 4,1 GW în această perioadă”, arată raportul Solar Power Europe, organizația industriei fotovoltaice din Europa.

Asociația arată că noua prognoză pentru România este mai optimistă decât cea din prognoza anterioară.

„România este singura țară nou-venită pe listă (a celor mai promițătoare piețe – n.red.) și  își face debutul în topul principalelor piețe de creștere a energiei solare. Se preconizează că va instala 8,7 GW până în 2027, ceea ce înseamnă o creștere de 14% față de evaluarea noastră anterioară. Sectorul rezidențial beneficiază de un program de subvenții, și, în ciuda provocărilor de reglementare pentru noile proiecte care depășesc 50 de hectare, există un interes semnificativ din partea dezvoltatorilor și investitorilor în construirea unor proiecte mai mari centrale mai mari, inclusiv cel mai mare proiect fotovoltaic planificat în Europa până în prezent, de peste 1 GW”, arată Solar Power Europe.

Într-adevăr, cu o creștere a capacității instalate în fotovoltaic de 8,7 GW până în 2027, România ar fi a noua cea mai promițătoare piață din Europa, iar dacă se ia în calcul rata de creștere anuală compusă în scenariul mediu, de 41%, am fi prima piața din Europa.

 Iată mai jos prognoza pentru primele zece țări, așa cum a calculat Solar Power Europe

Conform analizei, primele zece țări din UE în ordinea importanței sectorului fotovoltaic  se preconizează că vor instala 252 GW în perioada 2024-2027 în scenariul mediu. Aceasta reprezintă o scădere de 6 % față de previziunile organizației pentru perioada 2024-2027 publicate în iunie 2023 în Global Market Outlook 2023. Scenariul pessimist anticipează 175 GW, în timp ce scenariul optimist prevede o capacitate adiționață de 346 GW.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *