Primele tranzacții pe programul de ofertare a gazelor. Prețuri peste cele de pornire, dar și la jumătate față de cel reglementat

În data de 18 iunie, pe platforma GRP a Bursei Române de Mărfuri s-au consemnat 19 tranzacții, cu livrare în trimestrul trei și patru al acestui an. Prețurile sunt mult peste cele obligatorii de pornire,  dar și sub cele reglementate și mult sub cele la care s-a vândut gazul anul trecut, însă cantitățile sunt destul de mici.

Astfel prin contracte forward cu livrare în trimestrul al treilea al acestui an (iulie, august şi septembrie) a fost tranzacţionată o cantitate de gaze de 61.272 MWh, la preţul mediu ponderat de 38,1 lei pe MWh. Preţul este mai mic cu 44% decât cel reglementat pentru populaţie prin OUG 114/2018, respectiv 68 de lei pe MWh, dar, oarecum surpinzător, mult mai mare față de prețul de pornire obligatoriu de la licitație stabilit de ANRE pentru acest produs, prin gas release program – obligația de ofertare a gazului din producție internă.

Aceste preț era de 24,6 lei pentru gazul vândut în al treilea trimestru al anului, și, potrivit datelor de pe platforma Bursei Române de Mărfuri, prețul mediu ponderat al tranzacțiilor pe această scadență, prin GRP, a fost de 38,17 lei.

Pentru gazele cu livrare în trimestrul al patrulea al anului, preţul mediu ponderat este de 56,9 MWh, la o cantitate de 237.728 MWh. Și aici, prețul este, după cum se vede, sub cel reglementat de 68 de lei, dar mult peste prețul de pornire la licitații, stabilit de ANRE la 45 de lei/MWh. Acest preț poate fi considerat mult mai important, în condițiile în care vorbim despre gaz care acoperă și sezonul rece.

Pentru consumatorii casnici, facturile ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie, când piaţa va fi complet liberalizată, în caz contrar Guvernul urmând să intervină, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

„Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situaţie de început de liberalizare şi ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună producătorii vor fi obligaţi să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii, deci practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă şi ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici”, a spus oficialul guvernamental.

Popescu a subliniat că, în cazul în care cei doi mari furnizori, Engie şi E.ON, care au 90% din piaţă, nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici, (oferă o reducere – n.r.) chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nicio mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali”, a continuat ministrul.

Popescu a sfătuit consumatorii să consulte comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, unde fiecare furnizor îşi publică ofertele de preţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *