Primele facturi la gaze din sezonul rece. Prețurile sunt mai mici decât iarna trecută

Așa cum anticipam, facturile la gazele naturale plătite de populație pentru luna noiembrie, prima lună din sezonul de încălzire, sunt mai mici decât iarna trecută și sub prețul maxim plafonat.

Engie și E.On, principalii furnizori de gaze naturale penrru populație trimit facturile aferente orimelor periade de consum din perioada rece a acestui an la prețuri sub prețul maxim plafonat de 0,31 lei/kWh de gaze, potrivit datelor consultate de noi.

Astfel, Engie a emis primele facturi cu consum de gaze aferent lunii noiembrie la prețul de 0,226 lei/kWh de gaz cu toate tarifele de rețea incluse dar fără TVA, adică 0,27 lei/kWh preț final de facturare cu TVA inclusă. În cazul E.On, primele consumuri din noiembrie facturate clienților casnici sunt la prețul de 0,29 lei/kWh, preț final de facturare cu TVA inclusă. Valorile au fost rotunjite.

Așadar, prețurile fonal de facturare sunt mai mici, în noiembrie, față de prețurile maxime plafonate, cele la care a plătit de fapt populația gazele iarna trecută. Asta pentru că mecanismul de reglementare arată că dacă suma dintre costul de achiziție al gazului, tarifele reglementate și marja reglementată de furnizare este mai mică decât prețul maxim plafonat, atunci clientul este facturat potrivit acestei sume. Iar costul de achiziție al gazului este mai scăzut pentru că furnizorii primesc, pentru consumul ppoulației, gaze din producția internă la prețul de 0,15 lei/kWh, potrivit legislației.

La jumătatea acestui an, potrivit datelor ANRE, erau conectați la sistemele de distribuție a gazelor naturale 4,33 milioane de clienți casnici

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *