Primele detalii despre licitația europeană de 800 de milioane de euro pentru hidrogen verde

Comisia Europeană a publicat termenii și condițiile pentru licitația sa pilot în valoare de 800 de milioane de euro, care vizează sprijinirea producției europene de hidrogen din surse regenerabile.

Licitația, finanțată de Fondul pentru inovare sub egida Băncii Europene a Hidrogenului, urmează să fie deschisă la 23 noiembrie, a precizat Comisia Europeană.

Conform planului, licitația va acorda până la 800 de milioane EUR producătorilor de hidrogen din surse regenerabile din Spațiul Economic European (SEE). Sprijinul va lua forma unei prime fixe, exprimată în euro pe kilogram, pentru hidrogenul regenerabil produs pe parcursul a zece ani de funcționare, vizând astfel diferența dintre costurile de producție și disponibilitatea de plată a cererii, adică  prețul care poate fi obținut. Prețul maxim al primei a fost stabilit la 4,5 EUR/kgH2.

Comisia a subliniat că noul mecanism de licitație va extinde portofoliul de mecanisme de sprijin pe care Fondul pentru inovare îl oferă în prezent prin intermediul subvențiilor, al asistenței pentru dezvoltarea de proiecte și al altor instrumente financiare mixte.

„În cazul în care nivelul de participare la licitația pilot este ridicat, aceasta va fi urmată de runde anuale de licitații și ar putea fi extinsă la produse curate, dincolo de hidrogenul regenerabil. Se preconizează că acest mecanism de atribuire va permite o lansare mai rapidă a tehnologiilor inovatoare necesare pentru tranziția ecologică, în special în sectoarele greu accesibile”, a precizat Comisia

Licitația este concepută pentru a atinge patru obiective.

Unul dintre ele este reducerea diferenței de cost dintre hidrogenul regenerabil și cel fosil în UE, prin alocarea de sprijin din fonduri publice. Al doilea este acela de a permite să se formeze prețul și, astfel, și o  piață a hidrogenului din surse regenerabile. Cel de-al treilea obiectiv este de a reduce riscul proiectelor europene de hidrogen, de a conecta oferta și cererea internă de hidrogen din surse regenerabile, de a reduce costurile de capital și de a mobiliza capitalul privat. În cele din urmă, procedurile scurte, simple și transparente ar trebui să reducă sarcinile și costurile administrative, potrivit Comisiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *