Primele autobuze electrice din România vor circula la Cluj, de luna aceasta. Vor fi Solaris

Primul autobuz electric din România ar putea circula de luna aceasta pe străzile din Cluj – Napoca, scrie economica.net.

Municipalitatea din Ardeal a încheiat încă din vara anului trecut un acord cadru cu polonezii de la Solaris pentru livrarea a 30 de autobuze electrice.

Luna aceasta sau cel târziu în luna mai vor sosi la Cluj-Napoca primele autobuze Solaris Urbino 12 electrice, potrivit Asociaţiei Metrou Uşor.

De altfel, Solaris a pregătit deja autobuzele, acestea fiind inscripţionate cu sigla municipalităţii clujene, conform unor imagini publicate pe forumul asociaţiei.

Pentru început, polonezii de la Solaris vor livra 11 autobuze dintre cele 30 incluse în acordul – cadru încheiat în vara anului trecut cu municipalitatea condusă de Emil Boc. Restul de 19 autobuze urmează să fie comandate ulterior sosirii primelor 11.

Municipiul Cluj – Napoca a lansat pe 7 februarie 2017 licitaţia pentru achiziţia celor 30 de autobuze electrice, iar circa cinci luni mai târziu a şi semnat acordul – cadru cu polonezii de la Solaris, pentru suma de 71 de milioane de lei, conform informaţiilor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Pentru achiziţia autobuzelor nepoluante, Primăria Cluj – Napoca a accesat fonduri elveţiene.

De asemenea, pentru a asigura infrastructura necesară operării celor 30 de autobuze electrice, Municipiul Cluj – Napoca a mai încheiat un acord cadru cu firma bucureşteană IAC Management, în valoare de 6,5 milioane de lei, privind funizarea de staţii de încărcare.

Modelul de autobuz electric cumpărat de autorităţile din Cluj – Napoca a fost testat şi pe străzile din Varna, Bulgaria.

Conform declaraţiilor edilului – şef al Capitalei, 100 de astfel de autobuze nepoluante ar putea fi cumpărate şi în Bucureşti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *