Primăria Capitalei, solicitată să monteze urgent contoare individuale de energie termică la cei 100.000 de consumatori vulnerabili din Bucureşti. Care e riscul

În condiţiile în care, peste doar doi ani, nu se va mai putea plăti subvenţia generalizată tuturor bucureştenilor racordaţi la RADET, liberalul Gabriel Dumitraşcu, specialist în energie şi posibil candidat la Primărie, cere de urgenţă instituţiei să demareze programul de contorizare individuală pentru cei 100.000 de consumatori vulnerabili din Bucureşti care nu pot plăti preţul întreg. Operaţiunea ar costa circa 400 de milioane de lei, şi, deşi Primăria cunoaşte bine situaţia, nu a făcut nimic până acum.

“Dacă 100.000 de consumatori din cei 560.000 de consumatori casnici nu-și vor putea plăti facturile la apă calda și căldură, crede cineva că sistemul de termoficare din București mai poate exista?” întreabă Dumiraşcu.

Amitim că, momentan, toţi bucureştenii branşaţi la RADET plătesc 163 de lei pentru o Gigacalorie, restul până la costul de 400 de lei fiind acoperiţi de subvenţie. Situaţia nu mai poate continua însă, iar o lege care interzicea subvenţia generalizată va intra în vigoare în 2021, după ce a tot fost amânată. Dumitraşcu explică în detaliu situaţia.

“După  aprilie 2021, la un an după ce doamna Firea nu va mai fi Primar General, bucureștenii vor plăti prețul întreg al căldurii. Creștere va fi substanțială, de la 163 lei/gigacaloria, în prezent, la peste 540 lei/gigacaloria. Aceasta este una din moștenirile „otrăvite” pe care administrația Firea și guvernarea PSD-ALDE le lasă bucureștenilor.

Cum am ajuns aici? Cei mai mulți realizează și sunt de acord că actualul sistem de acordare a subvențiilor la căldura provenită din sistem centralizat, în care toată lumea primește nediferențiat această subvenție este nesustenabil economic, inechitabil social și nu încurajează chibzuința și economia de resurse energetice. În același timp, nu trebuie scăpat din vedere că sunt și persoane și familii cu venituri și posibilități materiale scăzute, aflate temporar fără serviciu, având un singur întreținător al copiilor sau într-o situație medicală precară, cărora societatea se obligă să le asigure un nivel de confort minim, oferindu-le temporar o susținere din fonduri publice.

Aceste aspecte au fost reglementate prin Legea nr.196/2016, privind venitul minim de incluziune, ale cărei prevederi trebuiau aplicate din aprilie 2017. Guvernarea PSD-ALDE a prorogat de 3 ori termenul de aplicare, după consultarea și avizul Comisiei Europene, motivând că nu a avut timpul fizic să implementeze măsurile prealabile de protejare a persoanelor vulnerabile. Ultima prorogare a fost dată anul trecut, la insistențele Primarului General, noul termen fiind aprilie 2021.

Dar ce prevede legea? Printre altele, se prevede că  nu se mai poate acorda subvenţia la energie termică tuturor celor peste 560.000 de familii racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din București. Se mai poate acorda subvenția la energie termică doar persoanelor cu veniturile sub plafonul stabilit de Ministerul Muncii, stabilit ca prag de risc de vulnerabilitate, ceea ce predispune aceste persoane la risc de sărăcie energetică și cu îndeplinirea, concomitent, a unor condiții stabilite de lege.

Care sunt aceste condiții? Consumatorul trebie sa dețină direct un contract cu furmizorul de energie termică(RADET sau succesorul său), nu ca în prezent, un contract colectiv cu asociatia de proprietari și o convenție de furnizare cu fiecare consumator și să fie contorizat individual, deci să fie măsurat consumul de energie termica, nu sa fie splitat(împărțit) costul energiei pe baza repartitorului.
Din analiza bazelor de date sociale, în București sunt peste 100.000 de familii susceptibile să se încadreze în categoria de „consumator vulnerabil”, aflat în risc de sărăcie energetică.
Primaria avea obligația în cei patru ani de răgaz obtinuți prin prorogarea de termen, din care doi au trecut, să identifice aceste familii și să le introducă cu prioritate în programul de contorizare individuală.
Cu toate ca au existat sume considerabile în bugetul PMB din ultimii ani destinate investitiilor, azi constatăm că nepăsarea, nepriceperea și dezinteresul față de soarta unor bucuresteni aflati in situatii dificile îi lasă indiferenți  pe politicienii pretinși de stânga, neavând nici măcar baza de date precisă cu persoanele vulnerabile identificate și nici măcar un apartament contorizat individual.

Cu toate că am cerut și anul trecut includerea în bugetul PMB a unui program special de pregătire a momentului 2021, nici în acest an nu se alocă fonduri pentru acesta.

Costul estimat al contorizării individuale a persoanelor vulnerabile se ridica la aproximativ 450 milioane lei. În plus, lucrările pentru transformarea instalațiilor în vederea contorizarii individuale dureaza pentru fiecare apartament cel puțin doua zile și sunt 100.000 de familii.

Nici timpul nu e darnic, lucrările nu pot fi facute decât în lunile de vară când instalațiile sunt golite, Până în aprilie 2021 au mai rămas cel mult 14 luni în care se poate lucra. Pentru a respecta termenul, începând cu 1 mai 2019 vor trebui finalizate lucrările la 500 de apartamente în fiecare zi

Pâna azi nu a fost făcut nici un pas”

Iată solicitarea lui Dumitraşcu:

“Ca liberal, în virtutea principiului respectării și apărării drepturilor individuale la o viață decenta și sănătate, cer:

1.CGMB să amendeze cu această propunere bugetul pentru 2019, cu includerea sumelor necesare contorizari individuale a persoanelor aflate in risc de săracie energetică;
2.PMB împreuna cu RADET, Termoenergetica si Energetica Servicii să prezinte de urgentă un program de contorizare individuala a persoanelor aflate în risc de săracie energetica cu termen de finalizare pâna la 31 martie 2021.

3. RADET și Termoenergetica să ia toate măsurile organizatorice și să prezinte un program asumat, care să  conducă la încheierea pâna la 31 martie 2021 a contractelor individuale pentru furnizarea energiei termice  cu persoanele aflate in risc de sărăcie energetică”

“Fara aplicarea acestor măsuri urgente, începand cu 1 aprilie 2021, 100.000 de familii din Bucuresti vor fi expuse riscului a nu-și putea acoperii costurile privind consumul de apă caldă și căldură, în condițiile în care prețul gigacaloriei a depășit 540 lei.

Dacă 100.000 de consumatori din cei 560.000 de consumatori casnici nu-și vor putea plătii facturile la apă calda și căldură, crede cineva că sistemul de termoficare din București mai poate rezista sau exista?

Degeaba sperăm că se vor reabilita conductele și centralele termice. Dacă din punct de vedere comercial nu are cine să acopere costurile producției, termoficarea se blochează. Producția, în orice sistem economic, se finalizează cu bani. Banii trebuie să acopere cel puțin costurile. Daca nu, nu …..”, arată Dumitraşcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *