Primăria Capitalei plăteşte Romgaz, în avans, jumătate de miliard de lei pentru gazele necesare încălzirii în această iarnă

Consiliul General al Capitalei urmează să voteze o convenţie de justificare a unor avansuri prin care producătorul de gaze Romgaz să primească direct banii pentru a sigura gazele necesare producţiei de energie electrică în această iarnă.

Convenţia este de fapt un mecanism la care participă Primăria, Radet, Elcen şi Romgaz prin care se vor plăti, în avans şi eşalonat, 551 de milioane de lei, „de la bugetul local al Municipiului Bucureşti pe anul 2018 şi pentru anul 2019 pentru asigurarea, în condiţiile legii, a continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei Municipiului Bucureşti (…) scrie în documentul care urmează săp fie votat.

Elcen, care adminstrează CET-uriler care produc energia termică, şi, Radet, care se ocupă de distribuţia şi furnizarea sa, convind asupra necesarului de energie termică petru populaţie în această iarnă, a cantităţii de gaze necesare şi a contravalorii lor. Apoi, Radet întocmeşte deconturi justificative lunare, pe care le trimite Primăriei.

Primăria alocă suma de 551 demilioane de lei pentru gaze, (234 mil. în acest an şi 317 mil în 2019), iar banii se duc direct în contul Romgaz. Producătorul de gaze va trage aceşti bani, lunar, în avans, ca plată a gazelor ce trebuie livrate Elcen în fiecare lună de iarnă pentru ca CET-urile din Bucureşti să producă energia termică cerută de Radet.

Dacă la 30 aprilie se constată că s-a consumat mai puţin gaz în perioada de iarnă decât a fost estimat, iar Primăria a plătit prea mult, Romgaz va scădea aceste sume din facturile viitoare către Elcen. Dacă, dimpotrivă, necesarul de gaze a fost mai mare decât estimatul, Primăria va plăti sumele stabilite suplimentar în termen de 90 de zile.

Citeşte şi:

Pierderile de căldură din reţeaua RADET au ajuns la 28%, primăria le plăteşte şi în acest an. Ce e de făcut şi cât costă

Situaţia este practic o repetiţie a celei de anul trecut, când, pentru a se evita situaţiile legate de cash-flow, dat fiind că facturile se plătesc post-consum după două luni, Primăria plăteşte direct gazele, ca să nu existe sincope în alimentare.
Preţurile sunt bune însă pentru Primărie, dat fiind că plăteşte Romgaz între 88 şi 93 de lei/MWh gaz pentru lunile de iarnă, în condiţiile în care, acum, preţurile pe piaţă ai sărit de 100 de lei.

RADET, societate în insolvenţă, asigură transportul şi furnizarea energiei termice pentru circa 580.000 de apartamente din Bucureşti. Gigacaloria are un preţ de facturare de 163 de lei, diferenţa până la preţul de cost, de 398 de lei, fiind suportată de Primărie. Radet primeşte energia termică de la Elcen, societate la rândul său în insolvenţă,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *