Primăria Bucureşti va împrumuta 100 de milioane de euro de la Guvern , ca să poată plăti doar subvenţia la apă caldă şi căldură

După ce Guvernul a elaborat un act normativ prin care Primăriile pot accesa credite de la Trezorerie, Primăria Bucureşti va contracta un credit de 462 de milioane de lei, rambursabil în 20 de ani, pentru a putea plăti subvenţia pentru energia termică restantă.

Împrumutul va fi contractat pentru 20 de ani, cu rambursare în rate trimestriale egale, şi va avea dobândă variabilă, calculată în funcţie de ROBOR.

Destinaţia este clară: “se solicită contractarea unui împrumut intern pentru asigurarea achitării subvenţiei restante aferente furnizării energiei termice către populaţie, necesar datorită scăderii constante a încasărilor din cotele defalcate din IVG, ce a condus la imposibilitatea achitării către RADET a subvenţiei pentrzu termoficare”.

Primăria Bucureşti s-a putut împrumuta după ce Guvernul a adoptat recent o OUG cu derogări de la legislația în vigoare pentru a permite primăriilor să acceseze împrumuturi suplimentare din banii din privatizări de la Trezoreria Statului pe perioade de până la 20 de ani, în limita sumei de 700 milioane lei, în scopul de a-și achita restanțele înregistrate la plata subvențiilor pentru încălzirea populației.

A fost singura soluţie pe care autorităţile au găsit-o, pentru a rezolva pe termen scurt blocajul financiar al sistemului de termoficare din Bucureşti.

Situaţia alimentării cu energie termică a Capitalei este extrem de delicată, din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit nici acum subvenţia pentru energia termică aferentă consumului lunii ianuarie (circa 120 de milioane de lei), şi, dacă situaţia va persista, producătorul de energie termică Elcen nu îşi va mai putea plăti următoarea factură de gaze către Romgaz, care va sista aprovizionarea cu gaze, ceea ce înseamnă sistarea furnizării agentului termic în Bucureşti.

Detalii, în acest text:

Bucureştiul, la un pas să rămână fără apă caldă, pentru că Firea nu plăteşte nimic. Romgaz a anunţat că taie gazele, are de primit 600 mil. lei, doar facturi curente

Preţ de 163 de lei gigacalorie, cost de 400

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu sistemul de termoficare din Bucureşti, situaţia este în linii mari aşa: Romgaz furnizează gaze către Elcen, care în cele patru centrale electrice de termoficare (CET) din Bucureşti produce energie electrică şi apă fierbinte folosind acele gaze. Din centrale, apa fierbinte ajunge în conductele RADET, care o distribuie până în punctele termice, de unde ajunge în caloriferele celor 550.000 de bucureşteni branşaţi la sistemul de termoficare.

Mersul banilor este următorul: populaţia plăteşte RADET apa caldă şi căldura la preţul de 163 de lei Gigacaloria, cel mai mic din ţară, subvenţionat. RADET plăteşte la rândul lui către Elcen aceşti bani luaţi de la populaţie, în contul apei fierbinţi furnizate de CET-uri. În paralel, şi Primăria plăteşte RADET subvenţia (diferenţa între preţul real, aprobat de ANRE şi cel subvenţionat, adică între 400 de lei şi 163 de lei) iar mare parte din aceşti bani merg şi ei la Elcen pentru plata aceleiaşi ape fierbinţi. Din banii primiţi, Elcen plăteşte gazul livrat de Romgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *