Prima ofertă de energie electrică de la un furnizor mare cu preț sub cel plafonat pentru clienții casnici cu consum mare

PPC Energie România, fosta Enel România, vine cu o ofertă concurențială de energie electrică adresată clienților casnici cu un preț sub cel mai mare plafon. Este prima ofertă de acest fel venită din partea unui furnizor cu portofoliu mare de clienți casnici, desigur dacă nu luăm în calcul Hidroelectrica.

PPC Energie a lansat o ofertă denumită Relaxat Promo, care se adresează însă doar clienților noi, nu celor exstenți, și care este valabilă pentru toată țara. Compania propune un preț fix al energiei active de 0,59 lei/kWh, la care se adaugă tarifele de transport și distribuție și taxele. Astfel, în final prețul din factură va fi cuprins între 1,15 lei/kWh, pentru clienții din zona Muntenia Sud și Banat – unde taifele de distribuție sunt cele mai mici, și 1,27 lei/kWh pentru zona Muntenia Nord, unde sunt cele mai mari tarife de distribuție.

Oferta presupune însă și plata unui abonament de 36 de bani pe zi, dar de care clientul beneficiază de două intervenții de urgență pe an, în valoare de maximum 450 de lei fiecare, la instalațiile electrice, de apă și canalizare, lacătușerie, repararea boilerelor electrice.

De ce este importantă această ofertă

Din cercetările noastre, această ofertă este prima cu care un un furnizor mare – care are și statut de Furnizor de Ultimă Instanță în acest caz, vine, pe un contract pe un an, sub prețul plafonat de 1,3 lei/kWh (cu excepția Hidroelectrica), nivel de preț maxim plafont aplicabil celor care consumă peste 300 kWh lunar.

Și această ofertă se înscrie în legislația plafonării, adică cine o alege va plăti prețul final de 0,68 lei/kWh dacă a consumat sub 100 kWh lunar, și cel de 0,80 lei dacă a consumat sub 250 kWh, avantajul fiind pentru clienții care consumă mai mult, peste 300 kWh, care – de exemplu în București – pot plăti 1,15 lei/kWh față de prețul de plafon actual de 1,30 lei/kWh. Desigur, vor plăti și acel abonament zilnic.  Prețul este fix timp de un an, iar oferta expiră la finalul lunii martie.

Compania explică în ofertă:

Prezenta ofertă promoțională prevede un preț contractual mai mic decât prețul final plafonat în cuantum de 1.30 lei/kWh, stabilit conform OUG nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, aplicabil pentru pragurile de consum lunar înregistrate menționate la punctul (3) de mai sus (cel de 1,30 lei.kWh). Astfel, pentru evitarea oricărui dubiu, prețul contractual se va aplica pe parcursul celor 12 luni de valabilitate ale condițiilor economice doar în acele luni în care consumul înregistrat la locul de consum va fi între 100,01 și 300 kWh, exclusiv pentru consumul lunar de energie electrică ce depășește 255 kWh, precum și integral pentru consumul lunar de energie electrică mai mare de 300 kWh/lună.

Se poate mai jos?

În ultima vreme au tot apărut discuții referitoare la scăderea plafoanelor, pentru că a scăzut prețul energiei în piață iar clienții ar trebui să plătească mai puțin. Să facem un calcul.

Actuala ofertă făcută de PPC Energie arată că firma a socotit un cost de achiziție, pe un an de acum încolo, de 517 lei/MWh (am sczăzut marja reglementată de furnizare de 73 de lei/MWh), și a calculat că, inclusiv cu marja, își acoperă și toate costurile cu profilarea și dezechilibrele. De aceea a putut oferta sub prețul final plafonat “mare”, de 1,3 lei.

Pentru a putea face o ofertă sub prețul plafonat de 0,80 de lei/kWh, să spunem pentru zona cu cel mai mare tarif de distribuție, Muntenia Nord, compania (PPC sau orice alt furnizor) ar trebui să cumpere energie la un preț mai mic de 191 de lei/kWh (inclulsiv marja sa).

Iar pentru a putea face o ofertă sub prețul plafonat de 0,68 de lei/kWh, pentru aceeași zonă de distribuție, firma ar trebui să cumpere energia din piață cu un preț de sub 91 de lei/MWh (inclusiv marja sa de 73 de lei) pentru următorul an.

Aceste prețuri, mai ales ultimul, sunt totuși destul de departe pe ce vedem acum în piață, chiar dacă, într-adevăr prețurile pieței au mai scăzut, și nu trebuie uitat și că furnizorii își asigură mare parte din energia pentru clienți la prețul reglementat de 450 de lei/MWh (la care pun marja de 73 de lei) de la producătorii români.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat că actualul mecanism permite prețuri în facturi mai mici decât cele plafonate și pe contractele existente, pentru că furnizorul este oblgat să factureze la cel mai mic nivel dintre cele trei: prețul maxim plafonat, prețul concurențial, sau suma dintre costul de achiziție și marja de 73 de lei/MWh.

Cel mai probabil, dacă tendința de scădere a prețurilor în piața se va menține, clienții cu consum mai mare, cei cu prețul plafonat de 1,3 lei/kWh, vor primi peste câteva luni facturi cu prețul sub acest nivel maxim plafonat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *