Prima investiție în energie finanțată prin PNRR: O centrală electrică pe gaze, în cogenerare, la Constanța

Ministerul Energiei şi Primăria Municipiului Constanţa au semnat, miercuri, primul contract cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta C6 Energie, în valoare de 742,92 milioane de lei, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre o centrală electrică în cogenerare, de 52 MW electrici și 45 MW termici, la Constanța.

Contractul de finanţare are ca obiect finanţarea din fondurile PNRR a implementării proiectului „Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă în municipiul Constanţa”.

„Primul contract cu finanţare din PNRR – Componenta C6 Energie a fost semnat. În data de 14 decembrie 2022, între Ministerul Energiei, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Componenta 6. Energie, în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa, în calitate de Beneficiar, a fost semnat contractul de finanţare având ca obiect finanţarea din fondurile PNRR a implementării proiectului „Sursă de producţie energie utilă termică şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă în municipiul Constanţa”. Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 430.696.492 lei”, se menţionează în comunicat.

Despre ce centrală este vorba

Iată detaliile tehnice ale proiectului, comunicate ulterior de Ministerul Energiei

1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă pe gaz natural

Soluția concepută pentru sursa SACET Constanța se va baza preponderent pe ET produsă prin cogenerare de înaltă eficiență utilizând gazul natural. Este însă mai dificil de atins în mod real producerea exclusiv în cogenerare, din acest motiv în cadrul soluției propuse s-a ales combinarea acestei surse cu o sursă de producere ET din resurse regenerabile, fiind astfel posibilă atingerea în orice condiții de operare a pragului de 50% ET în combinație.

Noua soluție va include o instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată din 5 (cinci) motoare cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz (MT, sau CHP), care va îndeplini cerințele minime impuse prin acest program de finanțare:

– asigurarea unui factor de emisie specifică de CO2 de maxim 250 g CO2/kWh

– posibilitatea utilizării viitoare a unui amestec de gaz natural cu hidrogen verde în scopul micșorării emisiei specifice de CO2

Configurația tehnică a instalației CHP propusă asigură producția de apă caldă / fierbinte pentru termoficare centralizată și energie electrică pentru vânzare. Capacitatea instalației CHP a fost stabilită la minim 45 MWt căldură și minim 52 MWe putere electrică.

Randamentul garantat al instalației în ansamblu va fi de minim 88%.

Instalația CHP se bazează pe un număr de 5 (cinci) motoare termice identice de ultimă generație (unități CHP), cu pistoane cu ardere internă și aprindere prin scânteie, care utilizează gaz combustibil, pregătite H2R, în componența cărora sunt incluse toate auxiliarele specifice necesare: turbocompresorul gaz-aer, răcitoarele de aer, răcitorul de ulei, răcitoarele de apă, sistemele electrice și de control, generatorul electric 10,5 kV, etc.

Capacitatea individuală a unei unități CHP este de minim 9 MWt căldură și minim 10,4 MWe putere electrică.

Constructiv, fiecare unitate CHP va include următoarele părți asamblate: generatorul, ansamblul motor, ansamblul turbocompresor și ansamblul recuperator de căldură. Toate aceste părți vor fi livrate de producătorul motoarelor. Fiecare unitate CHP va fi echipată cu sistem de comandă, control și protecție, cu interfețe de comunicație de date și semnale I/O necesare pentru integrarea în cadrul sistemului DCS/SCADA al noii surse.

 2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural

Pentru acoperirea producției de energie termică sub formă de apă caldă / fierbinte la partea superioară a necesarului mediu și la vârful curbei de sarcină, respectiv pentru a permite în viitor utilizarea unor gaze cu potențial de emisie scăzută de CO2, precum hidrogenul verde, cu scopul de a îndeplini viitoarele cerințe privind eficiența energetică preconizate a se adopta la nivelul Uniunii Europene, au fost prevăzute în cadrul configurației noii centrale 4 (patru) cazane de apă caldă cu funcționare pe gaz natural, cu posibilitatea utilizării hidrogenului verde în amestec cu gazul natural în proporție de până la 20-25%, având fiecare capacitatea termică nominală de producere de 25 MWt.

Având în vedere tehnologiile actuale avansate de ardere și de recuperare a căldurii de înaltă eficiență, randamentul termic al cazanelor va fi de minim 95%. La funcționarea pe gaz natural, factorul de emisie specifică de CO2 este sub pragul de 250 gCO2/kWh impus prin reglementările europene. Conținutul de hidrogen verde în amestec cu gazul natural poate crește prin upgradarea arzătoarelor în viitor, atunci când vor fi create premizele pentru utilizarea hidrogenului verde pe scară largă și cu costuri optime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *