Prima intenție comercială din România pentru un proiect de stocare a carbonului – surse

Producătorul de ciment HeidelbergCement este intersat, de principiu, de un proiect CCS – captare și stocare a carbonului în România, potrivit unor surse guvernamentale.

Reprezentanții producătorului de ciment au avut primele discuții exploratorii cu oficiali ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, potrivit surselor noastre, și s-au interesat de ce permise este nevoie.

Intenția producătorului de ciment este de a folosi carbonul emis la fabrica de ciment de la Fieni, din județul Dâmbovița, pentru a îl stoca în subteran, potrivit surselor noastre. Nu se cunoaște încă zona în care va fi stocat dioxidul de carbon iar, pe baza proiectului care va fi înaintat, ANRM va studia posibilele amplasamente în care se poate stoca. Compania ar dori să beneficieze de finanțare europeană pentru acest proiect.

Producătorul de ciment ar fi interesat de o astfel de soluție în contextul în care în România fabricile de ciment au ajuns să folosească în cuptoarele de uscare a calcarului și deșeuri menajere, care sunt arse în aceste instalații. Dacă acest proiect de stocare a carbonului va fi și realizat, producătorul de ciment va fi astfel ușurat de obligațiile de mediu pe care le au instalațiile de ardere care emit noxe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *