Prima comandă de turbine eoliene pentru un proiect din România, după 10 ani: Siemens Gamesa a încheiat acordul cu Eurowind pentru parcul Pecineaga din Dobrogea

Siemens Gamesa și Eurowind Energy au încheiat un acord care aduce prima comandă fermă pentru un proiect eolian din România după aproape zece ani, arată un comunicat al Siemens Gamesa.

“Acordul cu Eurowind prevede furnizarea a opt turbine SG 6.6-170 pentru proiectul eolian Pecineaga, situat în Dobrogea, la aproximativ 50 km de Constanta. Turbinele vor fi așezate pe turnuri de 135 de metri, instalația fiind estimată a fi realizată în a doua jumătate a anului 2024. Companiile au semnat, de asemenea, un contract de service pe 20 de ani care acoperă întreținerea turbinelor în această perioadă”, arată comunicatul.

Potricir informațiilor producătorului, turbinele au o putere de circa 6 MW fiecare.

Proiectul eolian de la Pecineaga, un parc de 48 MW, este dezvoltat de compania daneză Eurowind Energy și ar urma să fie operațional în anul 2024.

Aceasta este prima comandă fermă pentru un proiect eolian din România după ce amputarea schemei de sprijin oferită de Guvern a oprit boom-ul regenerabilelor. Acesta va fi primul proiect eolian fără subvenții din țară, mai arată comunicatul.

„Acesta este al doilea proiect pe care l-am semnat cu Eurowind Energy în acest an, în urma unui contract de furnizare a acelorași turbine pentru proiectul Lervik din Suedia. Așa că suntem încântați să construim pe acest parteneriat, și mai ales să revenim pe piața românească, unde prevedem noi oportunități de a dezvolta ceea ce poate fi din nou o industrie eoliană în plină dezvoltare”, a declarat Clark MacFarlane, CEO al operațiunilor Siemens Gamesa din Europa de Nord și Mijlociu. Est.

La rândul său, Morten Gaarde, șeful departamentului de inginerie, achiziții și construcții la Eurowind, a declarat:

„Suntem foarte încântați că putem construi o relație excelentă cu Siemens Gamesa. De asemenea, suntem încântați să facem următorii pași și să începem construcția efectivă în România, după ani de dezvoltare. Echipa noastră din România a făcut o treabă grozavă în proiectul Pecineaga și avem un portofoliu solid de proiecte viitoare în dezvoltare în România”, arată reprezentantul firmei daneze.

Siemens Gamesa este unul dintre cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, cu 122.000 MW capacitate instalată la nivel global.

Eurowind Energy este cel mai mare dezvoltator de proiecte eoliene onshore din Danemarca și este și producător independent de energie. Compania operează deja capacități de 1.500 MW și are un portofoliu de proiecte de 23.000 MW în 15 țări.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *