Prima centrală nucleară din Polonia: discuţiile despre finanţare sunt pe ultima sută de metri

După un deceniu de pregătiri, Guvernul Poloniei ar putea finaliza în câteva luni discuţiile cu privire la finanţarea primei sale centrale nucleare, a declarat, luni, Piotr Naimski, secretar de stat responsabil cu infrastructura energetică, transmite PAP, preluată de Aferpres.

În prezent, peste 80% din energia electrică din Polonia este produsă pe bază de cărbune. Ministerul Energiei de la Varşovia speră că prima centrală nucleară poloneză va începe să funcţioneze în anul 2033, aşa cum arată strategia energetică pe termen lung publicată în luna noiembrie 2018.

Prezent luni la un forum dedicat energiei nucleare organizat la Varşovia, Piotr Naimski a dezvăluit că Polonia va înfiinţa o companie de tip vehicul cu scop special, care va fi responsabilă pentru construcţia şi operarea viitoarei centrale nucleare. Autorităţile de la Varşovia caută un investitor străin care să deţină 49% din acţiunile acestei companii, urmând ca Guvernul polonez să păstreze un pachet de 51%.

Naimski a precizat că finalizarea discuţiilor cu privire la finanţarea proiectului „este o chestiune de câteva luni”.

„Pentru a putea respecta calendarul, trebuie să rezolvăm aspectele legate de finanţare în 2020”, a adăugat Naimski.

Polonia intenţionează ca prima sa centrală nucleară să aibă o capacitate de 1 – 1,15 gigawaţi în 2033. Ulterior, capacităţile de producţie a energiei nucleare din Polonia sunt preconizate să ajungă la 6 – 9 gigawaţi în 2043, în ideea de a reduce emisiile poluante şi a îndeplini ţintele de mediu ale Uniunii Europene.

Naimski a refuzat să dezvăluie identitatea posibililor investitori, dar a precizat că negocierile au legătură cu garanţiile guvernamentale „fără de care niciun proiect nuclear nu poate fi construit nicăieri în lume”.

Potrivit unor declaraţii făcute de fostul ministru polonez al Energiei, Krzysztof Tchorzewski, programul în domeniul energiei nucleare ar putea costa 70-75 miliarde de zloţi (aproximativ 20 de miliarde dolari).

1 Comment

  1. Negocierile au legătură cu garanţiile guvernamentale „fără de care niciun proiect nuclear nu poate fi construit nicăieri în lume”. O chestiune pe care autoritățile romane nu vor sa o înțeleagă. De fapt și Cehia are o abordare similara – numerg pe SPV, dar Guvernul a cerut CEZ sa aducă 30% „down payment”, iar Guvernul garantează 70% credite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *