UPDATED Prețurile plafonate „mici” la energie se vor plăti pentru toate locurile de consum, se elimină obligația depunerii cererilor și declarațiilor la funizor. A apărut draftul de OUG

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că se va da o nouă ordonanță de urgență prin care să se renunțe la prevederea plafonării prețurilor pentru un singur loc de consum la persoanele fizice și, implicit, la obligația depunerii cererilor și declarațiilor la furnizori. UPDATE: În această seară a apărut și draftul de OUG pe care îl puteți consulta la finalul textului 

Iată ce a scris acum puțin timp ministrul Energiei pe pagina de facebook

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”.

Cu puțin timp înainte de postarea lui Popescu, PSD a anunțat că solicită eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum.

Iată ce au anunțat social-democrații

“PSD va propune în Coaliția de guvernare ca Executivul să dispună în regim de urgență eliminarea reglementării privind depunerea unei declarații pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică.

Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Prin urmare, PSD va propune revenirea la formularea care a fost adoptată de Senat, care nu conținea această prevedere. Se vor menține însă declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală. În aceste situații, declarația pe proprie răspundere este necesară pentru acordarea unui beneficiu special, destinat exclusiv acestor trei categorii de consumatori”

Ce rămâne în vigoare, ce se schimbă

Conform legii promulgate recent, toți clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate pentru consumul de energie electrică, însă nivelul de plafonare diferă. Sunt trei plafoane instituite prin lege: 0,68 lei/kWh, 0,8 lei/kWh și plafonul maxim, de 1,3 kWh. Niciun consumator casnic nu va plăti mai mult decât acest ultim nivel.

– sub 100 kWh/lună, prețul este de 0,68 lei/kWh

– între 100 și 250 kWh/lună, prețul este de 0,8 lei/kWh

– peste 255 kWh/lună, prețul este de 1,3 lei/kWh

Aceste plafoane nu sunt noi, au existat în forme și la niveluri apropiate de varianta de acum și înainte.

Prevederile de mai sus rămân în vigoare

Noutatea este că legea stabilea că un titular de contract poate beneficia de plafonul cel mai favorabil doar în cazul unui singur loc de consum. La celălalt sau celelalte ar fi plătit automat plafonul de 1,3 lei. De același tratament ar fi utmat să beneficieze și chriașii, dacă nu încheiau propriul contract de furnizare.

Clienții cu mai multe locuri de consum  puteau solicita acordarea plafonării pentru un alt loc de consum, decât cel din cartea de identitate  caz în care are necesară depunerea Cererii și a Declarației pe propria răspundere.

Aceste prevederi se vor abroga, cel puțin din ce înțelegem din spusele minstrului: plafoanele „mici”, de 0,68, respectiv 0.80 lei/kWh se vor plăti pentru toate locurile de consum, bineințeles, dacă clientul va consuma în interiorul pragurilor de consum

UPDATE: Draftul de OUG nouă îl puteți consulta AICI 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *