Preţurile petrolului au încheiat luna mai cu creşteri istorice, susţinute de redresarea cererii şi reducerea livrărilor

Preţurile petrolului au încheiat luna mai cu creşteri istorice, fiind susţinute de redresarea cererii şi de reducerile record ale livrărilor de către producători, relatează CNBC, citată de agenția de presă News.ro

Cotaţia petrolului american WTI a avansat vineri cu peste 5%, iar pe ansamblul lunii mai a consemnat o creştere istorică de 88%. A doua cea mai bună evoluţie a preţului petrolului WTI a avut loc în septembrie 1990, când a urcat cu 44,6%.

Preţul petrolului Brent a fost cotat vineri în jur de 35 de dolari pe baril, iar la nivelul lunii mari a consemnat o creştere de 38%, cea mai mare înregistrată din martie 1999.

Analiştii au atras totuşi atenţia că această creştere a preţurilor a avut loc după cea mai mare scădere din istorie şi că petrolul este încă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioare. Cu alte cuvinte, un preţ de 35 de dolari pe baril este departe de a fi un motiv de sărbătoare.

”În mod sigur nu se simte ca şi cum ar fi cea mai bună lună din istorie pentru petrol”, a declarat Regina Mayor, director la nivel global pentru energie la KPMG. Un preţ de circa 30 de dolari pe baril este în mod sigur mai bun faţă de unde ne aflat la sfârşitul lui aprile, a adăugat ea.

Cotaţiile petrolului s-au prăbuşit în aprilie, când miliarde de oameni la nivel mondial se aflau în carantină din cauza noului coronavirus.

Ulterior, situaţia a început să se îmbunătăţească. Datele publicate joi de Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei din SUA au arătat că în săptămâna încheiată pe 22 mai cererea de benzină a crescut la 7,3 milioane de barili pe zi. În urmă cu un an, înainte de Memorial Day, cererea era de 9,4 milioane de barili pe zi.

Stocurile de la centrul de livrare a petrolului din Cushing, Oklahoma au scăzut cu 3,4 milioane de barili, iar rata de utilizare a rafinăriilor a urcat de la 59% la 71%. Stocurile totale au crescut cu 7,928 de milioane de barili, comparativ cu aşteptările analiştilor, de 1,3 milioane de barili, potrivit datelor FactSet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *