Prețurile maxime de exercitare la prima licitație CfD din România pentru eoliene și fotovoltaice sunt de 93 și 91 euro/MWh

Prețurile maxime de exercitare la prima licitație pentru proiecte care vor fi finanțate prin schema Contractelor pentru Diferență (CfD) vor fi de 91 de euro/MWh pentru proiectele din fotovoltaic și 93 de euro/MWh pentru cele din eolian, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în conferință de presă.

“A fost o analiză complicată, îndelung dezbătută de experții BERD și cei cooptați de BERD, noi, la nivelul Ministerului nu am intervenit, nu am avut o altă fundamentare”, a spus Burduja întrebat care a fost justificarea acestui nivel de preț.

„Sunt însă convins că în urma licitației prețul va scădea, nu vă pot spune ce așteptări de preț avem acum (…) Vom fi extrem de atenți, și noi, și Consiliul Concurenței, și celelalte autorități ale statului, să fie o licitație cât mai competitivă, din care să rezulte un preț de referință cât mai mic”, a spus ministrul Energiei.

El a mai afirmat despre finanțarea schemei CfD cu cele 3 miliarde de euro din Fondul de Modernizare că “ne așteptăm să fie fie suficientă” întrebat fiind dacă schema CfD va fi finanțată și din facturile consumatorilor.

România și-a asumat prin PNRR introducerea unei scheme CfD prin care să finanțeze instalarea a 5.000 MW în eolian și fotovoltaic.  Schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani, timp în care investorii care vin cu proiecte noi vor avea garanția acestui preț din partea statului, indiferent cum vor vinde energia produsă. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro (15,22 miliarde lei) în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, prin aplicarea mecanismului CfD.

Beneficiarii schemei vor fi stabiliți în urma unor runde de licitație în care fiecare va propune proiectul și prețul său de exercitare. Prima licitație pentru primii 2.000 MW, 1.000 în eolian și 1.000 în fotovoltaic va fi organizată în acest an: procesului de licitație va fi demarat cel târziu până la sfârșitul acestei luni, depunerea ofertelor se va face cel mai târziu până la sfârșitul lunii iunie, iar selectarea câștigătorilor și semnarea contractelor ar urma să se facă în cursul lunii august, potrivit calendarului estimat de Ministerul Energiei. A doua licitație, cu 3.000 MW, câte 1.500 pentru eolian și solar, ar urma să fie lansată anul viitor.

Detaliie despre schema CfD în acest text:

România se pregătește să introducă un nou mecanism de sprijin pentru regenerabile, contractele pentru diferență (CfD). Ce știm acum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *