Prețurile mari la electricitate i-ar putea alunga din Europa pe producătorii de metale

Creşterea preţurilor la energie electrică ar putea să îi determine pe producătorii de metale să îşi transfere operaţiunile din Europa în altă parte şi să submineze planurile UE privind reducerea emisiilor de carbon, a avertizat luni Eurometaux, asociaţia care reprezintă interesele industriei europene de metale neferoase, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Guvernele din întreaga Europă sunt presate să intervină pentru limitarea creşterii costurilor cu energia pentru companii şi gospodării, creştere provocată de o explozie globală a preţurilor angro la gaze naturale, pe măsură ce economiile ies din pandemia de coronavirus.

„Creşterea preţurilor la electricitate a condus deja la reduceri de producţie şi ar putea provoca noi relocări ale sectorului nostru în afara Europei dacă nu i se va răspunde”, se arată într-o scrisoare trimisă de Eurometaux către comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. „Suntem de asemenea îngrijoraţi că dacă electricitatea rămâne mult prea scumpă, aceasta va descuraja electrificarea industrială ca o rută pentru decarbonizare, ceea ce ar submina obiectivele cuprinse în Pactul Verde European”, se mai arată în aceeaşi scrisoare.

Uniunea Europeană şi-a propus să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, ca un pas intermediar spre emisii zero în 2050.

Producţia de metale neferoase, precum aluminiu, cupru sau nichel, necesită un consum mai mare de electricitate decât orice alte materiale, subliniază Eurometaux, asociaţie care regrupează companii precum Norsk Hydro, Boliden, Eramet, Rio Tinto, Umicore şi Nyrstar.

„Volume mari din aceste metale vor fi necesare pentru aprovizionarea lanţurilor de valoare din cadrul Pactului Verde precum baterii, vehicule electrice, turbine eoliene, panouri solare şi infrastructură de reţea”, susţine Eurometaux.

Comisia Europeană a confirmat că a primit o scrisoare din partea Eurometaux şi a anunţat că va da un răspuns la momentul oportun.

Săptămâna trecută, firma Nyrstar a decis să îşi reducă producţia de zinc la o topitorie din Ţările de Jos din cauza creşterii preţurilor la electricitate din Europa.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *