Preţurile la ţiţei şi la activele de refugiu, în urcare, după atacul aerian al SUA în Siria

Principala reacţie a pieţelor financiare la atacul american cu rachete asupra unei baze aeriene din apropierea oraşului sirian Homs a reprezentat-o creşterea cu 2% a preţului la petrol, vineri cotaţia barilului de petrol Brent depăşind 56 de dolari, transmite BBC.

Jeffrey Halley, analist la Oanda, susţine că loviturile aeriene ale SUA împotriva Siriei vor avea în mod potenţial implicaţii importante pe piaţa petrolului.

Siria are o producţie limitată de ţiţei, iar faptul că este situată în Orientul Mijlociu şi alianţele sale cu marii producători de petrol au sporit temerile privind extinderea conflictului ar putea duce la întreruperea livrărilor.

„Care va fi răspunsul Iranului şi al Rusiei, doi dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume şi aliaţi ai regimului Assad? Va trebui să aşteptăm aceste răspunsuri pe parcursul zilei”, a declarat Halley.

Atacul american cu rachete adaugă o problemă complexă la evoluţiile geopolitice care nu a existat până acum, apreciază analistul Michael Hewson, de la CMC Markets, în Londra.

Acesta a adăugat: „Pieţele din Europa vor reflecta probabil la această escaladare a tensiunilor şi vor deschide în scădere, iar preţul aurului va creşte, deoarece activele de refugiu atrag fluxuri de capital”.

Dolarul s-a depreciat cu 0,6% în timp ce yenul s-a apreciat. Vineri dimineaţă, dolarul se tranzacţiona la 110,14 yeni, dar apoi s-a redresat uşor, la 110,635 yeni.

Pe piaţa spot, preţul aurului înregistra vineri dimineaţă o creştere de 1,2%, până la 1.262,46 dolari uncia.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna mai a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultima lună, apoi a scăzut uşor, până la 52,50 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie s-a stabilizat la 55,66 dolari.

Aceste lovituri, prima operaţiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu „59 de rachete de croazieră” Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat „asociată programului” de arme chimice al Damascului şi „direct legată” de evenimentele „oribile” de marţi.

Marţi, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva oraşului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi şi a provocat indignarea internaţională. Imaginile cu victime, femei şi copii, agonizând au şocat lumea.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *