Preţurile la gaze nu vor creşte în această iarnă, indiferent ce se va întâmpla cu OUG-urile – surse

Înmagazinarea gazelor pentru iarnă s-a făcut deja, și sunt încheiate contractele de livrare de gaze la preț reglementat până la finalul lui martie 2020, așa că o creștere a prețurilor pentru această iarnă ar fi exclusă, potrivit unor actori din piața gazelor.

„Pentru această iarnă, nu se va întâmpla nimic cu prețurile gazelor naturale pentru populație, indiferent de cum se va dereglementa piața, pentru că sunt semnate deja contractele între producătorii de gaze și furnizori, la prețul reglementat de 68 de lei/MWh”, potrivit unor surse din piața de gaze.

„Sunt contracte încheiate, la preț reglementat, până la finalul lunii martie, înmagazinarea este deja făcută pentru iarnă, nu vor crește prețurile la consumatori în această iarnă, contractele rămân în picioare”, ne-au spus sursele noastre.
Îngrijorararea privind o posibilă creștere a prețurilor a apărut după ce Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, care este însă doar comisie de aviz, nu de raport, a votat anularea art 61 din OUG 114,care impunea prețuri reglementate la gazele naturale și energie electrică pentru populație”. Practic, odată abrogat acel articol, a apărut temerea că prețurile pentru populație ar fi putut crește, chiar din această iarnă.

Potrivit acelei reglementări, timp de trei ani, Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă gazele la prețul de 68 de lei/MWh, pentru tot consumul casnicilor și al producătorilor de energie termică pentru populație.

Alte voci din piaţă ne-au spus că ANRE va avea o discuţie săptămâna viitoare cu reprezentanţi ai celor două companii pentru a se asigura că nu vor fi denunţate contractele încheiate deja la preţ reglementat

Jocul abrogării

Abrogarea art. 61 din OUG 114 nu a mers însă mai departe, cel puțin acum, pentru că dezbaterea parlamentară a fost amânată în Comisia de Buget-Finanțe, comisie de raport, care nu a dat încă raportul pe baza căruia abrogarea ar fi urmat să fie votată în plenul Camerei.

Pe de altă parte, mai există o interpretare: prevederea referitoare la reglementarea prețurilor a fost preluată și detaliată și de OUG 19/2019, care modifică OUG 114 și despre a cărei abrogare încă nu se discută. Există însă un detaliu. În OUG 19 se spune că respectivul articol 61, (cel abrogat acum) din 114 „se modifică”, or, dacă OUG 19 rămâne în vigoare, se înțelege că ea legiferează ceva referitor la un articol din OUG 114 care a fost deja abrogat-dacă va fi în final abrogat.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *