Prețurile la gaze ar trebui liberalizate în doi ani. Cum arată calendarul propus de E.On și Engie

Federația ACUE, care a opinat că o dereglementare bruscă a pieței de gaze ar duce la o creștere insuportabilă a facturilor clienților, este de părere că e nevoie de un calendar treptat de re-liberalizare a prețurilor, care să se întindă până în toamna lui 2021.

Asociația Companiilor de Utilități (ACUE) care grupează marii distribuitori și furnizori de energie electrică și gaze a elaborat un document în care arată că în cazul unei dereglementări bruște a piețelor de gaze și energie electrică, la care s-ar putea ajunge ca urmare a abrogării OUG 114, prețurile de achiziție a energiei și gazelor, care ulterior vor fi transferate consumatorilor în facturi, ar crește prea mult pentru a putea fi suportate de consumatori.

Prețul de achiziție al gazelor ar putea crește cu circa 45%, iar cel al energiei electrice cu circa 20%. Detalii puteți citi în acest text:

Cu cât ar creşte preţurile la gaz şi electricitate, dacă piaţa s-ar liberaliza mâine. Estimare ACUE

Astăzi vă prezentăm detaliile acestui calendar de re-liberalizare, așa cum arată el în viziunea ACUE. Asociația spune că “succesiunea și tempotizarea etapelor este esențială pentru dezvoltarea unor mecanisme solide de piață care să susțină liberalizarea”.

Prima etapă ar urma să înceapă în această toamnă. Măsurile ar fi următoareleImplementarea calendarului de tranzacţionare, implementarea casei de clearing, dezvoltarea de produse de tranzacţionare mai flexibile, revizuirea metodologiei de tarifare,  definirea şi stabilirea mecanismului de sprijin pentru consumatorul vulnerabil.

ACUE precizează că “toate măsurile propuse în această faza pot fi implementate în legislația secundară, cu excepția actualizării definiției consumatorului vulnerabil”.

Această etapă ar trebui să curgă până în septembrie 2020, moment în care ar trebui să apară un indice de preț domestic, care, în opinia ACUE ar fi avantajos și pentru producători, pentru că ar elimina riscul indexării redevențelor în funcție de prețul de la Viena (CEGH) așa cum se întâmplă acum.

Din acel moment, volumele de gaze încep să intre pe piața angro concurențială, iar plafonul de preț reglementat (cei 68 de lei, de acum) ar urma să fie ajustat, periodic,  cu prețul de piață, pentru a facilita acceptabilitatea dereglementării.  În final, prețurile ar trebui să fie dereglementate total în septembrie 2021.

În anul scurs din septembrie 2020, când ar trebui creat acel indice de preț domestic, și septembrie 2021, treptat, în consumul reglementat va fi introdus din ce în ce mai mult gaz la preț de piață , iar volumele la preț reglementat (cei 68 de lei/MWh de acum) vor fi treptat reduse, până la eliminare. În paralel, cantitățile tranzacționate pe piețele centralizate vor fi reduse.

Este un sistem asemănător cu cel al dereglementării anterioare a pieței de energie electrică: treptat cantitățile de energie hidro și nuclearelectrică, la preț reglementat, au fost reduse, în consumul reglementat, iar cota de energie din piață, la preț de piață, a fost crescută, până când, la 1 ianuarie 2018, prețul a fost 100% liberalizat.

După reglementările din OUG 114/2018, coroborată cu OUG 19/2019, populația plătește gazeșe  naturale la preț reglementat de ANRE, doar din producția internă, la prețul de 68 de lei/MWh. Însă, săptămâna trecută. Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a votat în unanimitate abrogarea articolului 61 din OUG 114 care stabilea introducerea prețurilor reglementate la energia electrică și gazele naturale livrate populației, ceea ce, teoretic, redeschide calea re-liberalizării prețurilor, chiar dacă momentan procesul a fost stopat (Comisia de buget, care este raportoare, a amânat dezbaterea).

Recent, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a declarat că a primit de la Comisia Europeană sugestia ca această re-liberalizare a piețelor să se facă pe baza unui calendar, timp de 18 luni, sugestie cu care Autoritatea ar fi de principiu de accord.

ACUE grupează toate firmele de distribuție de gaze și energie electrică din România (Enel, CEZ, Electrica, E.On, Engie) și firmele de furnizare din grupurile lor.

1 Comment

  1. Ne bucuram ca printre firmele importante din domeniul energiei exista si Electrica.Masurile de privatizare ale distributiei fara productie ,incep sa dea roade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *