Preţurile la electricitatea cu livrare în viitor scad semnificativ, în doar o lună, în contextul efectelor COVID-19. Exemple

Epidemia de coronavirus are efect direct asupra preţurilor energiei electrice. Aceiaşi producători au scăzut preţul pentru energia livrată în viitor, şi cu zeci de lei/MWh, în câteva săptămâni, pentru acelaşi tip de contract.

O privire asupra contractelor semnate pe piaţa centralizată de contracte bilaterale – negociere continuă (PCCB-NC), găzduită de OPCOM, arată cum au scăzut preţurile în luna care se încheie curând, marcată de scăderea bruscă a activităţii economice, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cantităţile tranzacţionate sunt destul de mici, dar evoluţia preţului din contractele cu livrare în viitor (forward) poate fi un indicator important pentru evoluţiile viitoare.

Astfel, la data de 3 martie, Petrom, care operează centrala pe gaze de la Brazi, cea mai mare de acest fel din ţară, vindea către CEZ energie cu livrare în tot anul 2021 la preţul de 266 de lei/ MWh, la o putere orară de 2 MW. În data de 6 martie, Petrom a încheiat tot cu CEZ un contract de acelaşi fel, la 264,8 lei.
În 27 martie însă, Petrom încheia două contracte, tot cu livrare în anul 2021, la preţul de 235 de lei/MWh. Unul cu Electrica Transilvania Nord (cel mai porobabil pentru consumul propriu tehnologic al distribuitorului, 5 MW putere orară, şi altul cu Electrica Furnizare, 4 MW putere orară.

Deci acelaşi vânzător a redus preţul cu mai mult de 11%, pentru acelaşi tip de contract, în doar trei săptrămâni.

Chiar dacă nu la aceeaşi amploare, acelaşi comportament l-am observat şi la Hidroelectrica. În 6 martie, a semnat cu Electrica Furnizare pentru livrare în anul 2021 la 10 MW putere orară, la preţul de 264,6 lei/MWh. În data de 17 martie, tot Hidroelectrica vindea, cu aceeaşi perioadă de livrare, acelaşi tip de energie-bandă, la preţul de 255 de lei/MWh, către Electrica Transilvania Nord şi Transelectrica, în fiecare caz câte 5 MW orari.

Consumul de energie electrică al industriei a scăzut accentuat în ultima perioadă, şi ar putea creşte şi mai mult pe măsură ce perioada de inactivitate economică se prelungeşte. CEZ, compania care distribuie energia într-una dintre cele opt zone de reţea din România, a informat că 120 de consumatori mari din zona sa, Oltenia, au trimis informări legate de diminuarea consumului de energie electrică, iar o parte dintre aceştia au anunţat că îşi vor înceta definitiv activitatea de la 1 aprilie. Consumul pe înaltă tensiune, cea la care sunt alimentaţi consumatorii mari, a scăzut cu 40%.

Detalii în linkul de mai jos:

Efect dramatic al COVID-19. 120 de consumatori mari din Oltenia îşi reduc sau sistează consumul de electricitate, consumul industrial a scăzut cu 40%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *