Prețurile energiei electrice pentru clienții de serviciu universal ai Enel cresc cu 70-80% de la 1 ianuarie. Prețul final din factură va fi de circa 1,4 lei/kWh

De la 1 ianuarie, cresc masiv prețurile de serviciu universal, din cauza creșterii abrupte a prețului energiei în piață. La Enel, creșterea din factura consumatorilor aflați încă în această situație, circa 400.000, este de circa 70-80%, în funcție de zonă. Totuși, oamenii nu vor plăti aceste prețuri încă, pentru că, până la 1 aprilie, e în vigoare mecanismul de plafonare și compensare.

Context

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal.

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Evident, vorbim despre o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor.

Iată noile prețuri de serviciu universal pentru clienții Enel

Enel este, prin cele două firme de furnizare ale sale, Enel Energie Muntenia și Enel Energie, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru populație, dar majoritatea clienților sunt deja în piața concurențială. Enel mai are doar aproximativ 400.000 de clienți aflați încă în serviciul universal. Compania a publicat noile prețuri, care sunt valabile de la 1 ianuarie. Vi le prezentăm mai jos, pentru fiecare zonă tradițională a companiei, acolo unde grupul Enel, prin firmele de E-Distribuție, operează și rețeaua de distribuție. Prețurile sunt valabile șase luni, în perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022.

Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu). Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,35 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,75 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 80 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

Banat ( județele Arad, Timișoara, Hunedoara și Caraș-Severin). Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,36 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 70 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

Dobrogea (județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași). Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,40 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,83 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 69 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

De ce ar putea fi și mai mari prețurile

Prețurile pe care le vedeți mai sus conțin tarifele de rețea (transport și distribuție) valabile până la data da 31 decembrie 2021. Potrivit unui proiect de ordin al ANRE, aflat momentan în dezbatere publică, aceste tarife cresc, începând cu 1 ianuarie, cu valori cuprinse între 6,5% și 11% față de cele actuale, la nivel național, Efectul în facturi va fi de circa 2 bani/kWh, în plus față de prețurile de mai sus, în funcție de zona de rețea.

Clienții NU vor plăti aceste prețuri, momentan

Foarte important pentru clienții casnici este că, din cauza mecanismului de protecție care se aplică până la finalul lunii martie, ei NU vor plăti, de la 1 ianuarie, aceste prețuri. Până la 31 martie 2022 este în vigoare mecansimul de plafonare a prețurilor finale, pentru toți consumatorii casnici, și cel de compensare a unei părți din factură, pentru cei cu un consum de sub 300 kWh pe lună, adică majoritatea casnicilor. Prețul este plafonat la 1 leu/kWh, din care se va va compensa ulterior 0,29 lei/kWh, potrivit mecanismului de mai sus, deci prețul final plătit de majoritatea consumatorilor va fi de 71 de bani/kWh.

De ce a crescut prețul de serviciu universal

Motivul este simplu: creșterea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Consumatorii aflați în serviciu universal nu au resimți vreo creștere în ultimul timp, tocmai pentru că prețul lor a fost fix din iulie până acum. Din iulie, clienții Enel au în facturi un preț al energiei active (fără tarife de rețea și taxe) de 0,35 lei/kWh și 0,38 lei/kWh, funcție de zonă. Or, din cauza creșterii prețurilor din piață, de la 1 ianuarie, prețul energiei active este, la Enel, de 0,85 lei/kWh (sau 855 lei/MWh).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *