Prețurile energiei electrice pentru clienții de serviciu universal ai E.On cresc cu 58% de la 1 ianuarie. Prețul final din factură va fi de 1,3 lei/kWh

De la 1 ianuarie, cresc masiv prețurile de serviciu universal, din cauza creșterii abrupte a prețului energiei în piață. La E.On , creșterea din factura consumatorilor aflați în această situație este de circa 58 %. Totuși, oamenii nu vor plăti aceste prețuri încă, pentru că, până la 1 aprilie, e în vigoare mecanismul de plafonare și compensare.

Context

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal.

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Evident, vorbim despre o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia penru clienții lor.

E.On mai are circa 700.000 de clienți în serviciul universal, deci vizați de aceste modificări

Iată noul preț de serviciu universal pentru clienții E.On

E.On Energie este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din zona Moldova – județele Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava și Botoșani.  Compania a publicat noul preț, care este valabil de la 1 ianuarie, timp de șase luni, pentru clienții pe care îi are în aceste județe.

Astfel, noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse, este, de la 1 ianuarie 2022  și până la 1 iulie 2022, de 1,3 lei/kWh. Dat fiind că, acum prețul de serviciu universal este, până la 31 decembrie, de 0,82 lei/kWh, clienții de serviciu universal ai E.On au parte de o creștere a prețului final de 58%.

De ce ar putea fi și mai mare prețul

Prețul de mai sus mai sus conține tarifele de rețea (transport și distribuție) valabile până la data da 31 decembrie 2021. Potrivit unui proiect de ordin al ANRE, aflat momentan în dezbatere publică, aceste tarife cresc, începând cu 1 ianuarie. Pentru Delgaz Grid, care asigură distribuția în zonele din Moldova, creșterea tarifului de distribuție este de 11%, așa că, și de aici în factura clientului vor mai veni, în plus față de prețul de mai sus, circa 2 bani/kWh.

Clienții NU vor plăti aceste prețuri, momentan

Foarte important pentru clienții casnici este că, din cauza mecanismului de protecție care se aplică până la finalul lunii martie, ei NU vor plăti, de la 1 ianuarie, aceste prețuri. Până la 31 martie 2022 este în vigoare mecasnimul de plafonare a prețurilor finale, pentru toți consumatorii casnici, și cel de compensare a unei părți din factură, pentru cei cu un consum de sub 300 kWh pe lună, adică majoritatea casnicilor. Prețul este plafonat la 1 leu/kWh, din care se va va compensa ulterior 0,29 lei/kWh, potrivit mecanismului de mai sus, deci prețul final plătit de majoritatea consumatorilor va fi de 71 de bani/kWh.

De ce a crescut prețul de serviciu universal

Motivul este simplu: creșterea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Consumatorii aflați în serviciu universal nu au resimți vreo creștere în ultimul timp, tocmai pentru că prețul lor a fost fix din iulie până acum. Din iulie, ei au în facturi un preț al energiei active (fără tarife de rețea și taxe) de 0,37 lei/kWh – preț pentru clienții E.On Energie. Or, din cauza creșterii prețurilor din piață, de la 1 ianuarie, prețul energiei active este, la E.On,  0,75 lei/kWh.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *