Prețurile din piața de echilibrare de energie electrică ar putea fi plafonate, s-ar putea introduce stare de alertă temporară

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o nouă întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza situația din Piața de Echilibrare și se discută deja despre posibilitatea implementării unor soluții inedite, după cum reiese dintr-un comunicat al Ministerului Energiei.

“Astăzi, 10 iulie, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat a doua întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM și reprezentanții asociațiilor producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie pentru a analiza și discuta soluțiile pentru stabilizarea Pieței de Echilibrare cerute în ședința din urmă cu o săptămână. În contextul recentelor creșteri ale prețurilor energiei electrice pe Piața de Echilibrare, ministrul a subliniat importanța unei reacții rapide și eficiente pentru a asigura stabilitatea și buna funcționare a pieței. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date și s-au solicitat propuneri de soluții din partea tuturor părților implicate”, arată comunicatul.

Măsurile propuse

Astfel, în urma întâlnirii de azi, Ministerul Energiei, ANRE și Transelectrica vor trece la pasul următor și vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piața de Echilibrare, respectiv:

– transparentizarea tranzacțiilor;

– crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piața de echilibrare;

– posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a prețurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

„Obiectivul nostru este să menținem echilibrul și stabilitatea pe tot lanțul energetic și să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuțiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcționarea pieței de echilibrare. Trebuie însă să înțelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz și proiectele de stocare, își demonstrează din plin importanța.

În mandatul meu am reușit să miscăm lucrurile, de aceea, ne bucurăm că proiectul Tarnița – Lăpuștești este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă și am reușit să atragem miliarde de euro pentru investiții în noi capacități de producție de energie regenerabilă și în capacități de stocare. Aceste inițiative vor crea un cadru sustenabil și vor asigura prețuri corecte pentru consumatori. Pe termen scurt, vom identifica soluțiile complementare necesare pentru a stabiliza piața”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Citește și:

Prețul energiei electrice a depășit 16.000 de lei/MWh în piața de echilibrare. Guvernul a convocat OPCOM și Dispeceratul Energetic Național pentru discuții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *