Preţurile certificatelor de poluare ar putea creşte ca urmare a unei decizii a CJUE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că o parte dintr-o uzină de procesare a gazelor naturale pe care grupul ExxonMobil o are în Germania ar trebui clasificată ca o instalaţie pentru producţia de electricitate, o decizie care ar putea duce la reducerea certificatelor sale de poluare care i-au fost acordate în mod gratuit şi ar putea stimula preţurile la certificatele de emisii, informează Bloomberg.

Începând din 2013, companiile de utilităţi trebuie să cumpere certificate de poluare, pentru a putea emite CO2, în timp ce alte industrii obţin gratuit aceste certificate.

Dacă decizia CJUE din 20 iunie va fi urmată de guvernele din UE, aproximativ 3.000 de facilităţi care transferă energie termică sau electricitate către reţeaua publică nu vor mai putea fi eligibile pentru toate certificatele alocate lor în mod gratuit, susţin analiştii de la Berenberg Bank.

„Aspectul îngrijorător al acestei decizii este că acest lucru s-a întâmplat începând din 2013, astfel că există o problemă ce ţine de retrospectivă. Este o decizie care va avea repercusiuni nu doar pentru Exxon. Multe companii primesc gratuit certificate de emisii pentru centralele electrice amplasate la uzinele lor”, subliniază Mark Lewis, analist la BNP Paribas SA.

Această decizie ar putea duce la creşterea preţurilor la certificatele de poluare, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, în funcţie de cum vor reacţiona statele membre. De asemenea, aplicarea acestei decizii la cazurile anterioare ar putea avea un impact semnificativ, deşi şansele ca acest lucru se întâmple „sunt foarte mici”, susţine Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects Ltd.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EUETS) acordă, în cursul unor licitaţii, certificate de emisii pentru peste 12.000 de facilităţi deţinute de companii de utilităţi şi industrii, precum şi pentru companii aeriene. Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care ar putea avea nevoie de mai multe luni pentru a fi pusă în aplicare, ar putea avea un impact asupra alocării de certificate de emisii în anul 2020 dacă oferta afectată nu este returnată pe piaţă, susţin analiştii de la Berenberg Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *