Prețuri uriașe la energia electrică spot în România și în Europa. România importă masiv energie azi

Prețurile spot ale energiei electrice cu livrare azi au depășit pragul de 300 de euro/MWh, ba chiar, în cazul României, se apropie de 400 de euro/MWh.

Energia electrică spot tranzacționată ieri cu livrare azi costă peste 300 de euro/MWh pe mai multe piețe din Europa continentală. Astfel, în Germania prețul este de 359 de euro, în Franța de 364 de euro, în Spania și Portugalia de 341 de euro, în Italia de 383 de euro. Mai aproape de noi, în Austria și în Cehia prețul a fost de 367 de euro, în Ungaria și Slovacia de 379 de euro, iar în Bulgaria de 362 de euro.

Singura mare piață unde prețul este scăzut este, ca e obicei, Polonia, cu 154 de euro/MWh.

România are cel mai mare preț al zonei dacă ne comparăm cu statele membre ale Uniunii Europene (384 de euro), depășit doar de cel din Serbia. La ora redactării acestei știri, importăm masiv energie electrică, la o putere de peste 1.900 MW, în condițiile în care o mare unitate de generare, centrala pe gaze de la Brazi, este oprită, iar aportul turbinelor eoliene este aproape de zero (circa 50 MW) în condițiile în care vântul bun din ultima săptămână s-a oprit.

Potrivit datelor OPCOM, prin mecanismul de cuplare al piețelor spot România importă azi energie din rețeaua bulgară în toate cele 24 de intervale orare și din rețeaua ungară în intervalele 5-24.

La ora redactării acestei știri, primele surse de producție erau hidrocentralele (33% din total), centralele pe cărbune (24%) și centrala nucleară (21%).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *