Prețuri șocante în piața spot de energie electrică în toată Europa, peste 300 de euro/MWh. Și România înregistrează un nou maxim istoric, dar prețul de la noi este mult mai mic

Prețurile spot la energia electrică în tranzacțiile făcute azi pentru energia cu livrare mâine au ajuns la niveluri incredibile: peste 300 de euro/MWh pe unele piețe europene. Și în România, prețul este uriaș, dar mult sub cel din Europa, și pentru că bate vântul mâine.

Prețul energiei electrice spot a depășit pragul de 300 de euro/MWh pe mai multe piețe europene, inclusiv pe cea mai mare piață a continentului, Germania, unde se înregistrează 302 euro/MWh. Prețuri de peste 300 de euro/MWh au mai fost înregistrate în Olanda, Belgia, Austria, Italia, Slovenia, Croația și, mai ales, Serbia, unde se înregistrează recordul continentului: 327 de euro/MWh

Puteți vedea prețurile aici:

 

După cum vedeți, prețul spot din România, cel stabilit azi în tranzacțiile cu energie electrică ce va fi livrată mâine este de 187 de euro/MWh, mult sub majoritatea prețurilor de pe continent și, mai ales, mult sub piața ungară, singura din mecanismul de cuplare cu care România are conexiune fizică.

Chiar dacă este al treilea cel mai mic preț din țările analizate, prețul mediu spot al zilei din România (în lei 930 de lei/MWh) este doar cu puțin sub maximul absolut, de 957 de lei, nivel atins în 3 octombrie, pentru tranzacționare în data de 4 octombrie.

Piața spot de la București înregistrează însă un nou maxim istoric, dar pentru prețul spot orar. Astfel, energia cu livrare mâine, 7 octombrie, în intervalul orar 08.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.457 de lei/MWh. Precedentul maxim istoric a fost atins tot acum câteva zile:  energia cu livrare în4 octombrie, la ora 20.00 , s-a tranzacționat la prețul de 1.300 de lei/MWh.

Mâine bate vântul în România

România exportă mâine energie electrică în rețeaua ungară în toate intervalele orare ale zilei, explicabil în condițiile în care la noi prețul este mai mic. De ce este mai mic? O explicație ar putea fi și aportul estimat al energiei eoliene. Potrivit prognozei consultate de noi la momentul redactării acestui text, mâine turbinele eoliene vor produce la o putere medie orară de 2.000 MW, adică la 66% (un factor de capacitate mult peste medie) din capacitatea instalată.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *