Prețurile la energia electrică pentru milioane de clienți casnici cresc cu până la 90% de la 1 ianuarie

Prețurile pentru 3,7 milioane de consumatori casnici de energie electrică, cei rămași în serviciu universal, vor crește masiv începând cu 1 ianuarie. Deocamdată, oamenii nu vor plăti aceste prețuri, ci prețul plafonat de stat, eventual și cu o compensare suplimentară a facturii, până la data de 31 martie. De la 1 aprilie însă, dacă legislația nu se schimbă și nici ei nu aleg o ofertă concurențială, vor plăti prețurile de mai jos.

Context

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal.

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an. Ultima dată ele s-au schimbat la 1 iulie 2021, deci următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Clienții aflați în această situație au fost protejați în fața creșterilor de preț din piață din ultimele luni și plăteau printre cele mai mici facturi. De la 1 ianuarie, și ei vor avea parte de o creștere abruptă a acestor prețuri, din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, de acolo de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Noile prețuri vor fi valabile timp de șase luni, până la 1 iulie 2022.

Iată noile prețuri de serviciu universal la energie electrică, valabile pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea ale țării

Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu). Noul preț de serviciu universal al Enel Energie Muntenia, furnizorul tradițional al zonei, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,37 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,75 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 82 % a prețului final.

Banat (județele Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin). Noul preț de serviciu universal al Enel Energie, furnizorul tradițional al zonei, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,38 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 72% a prețului final.

Dobrogea (județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași). Noul preț de serviciu universal al Enel, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,42 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,83 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 71% a prețului final, de la 1 ianuarie.

Moldova (județele Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava și Botoșani). E.On Energie este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din această zonă. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022  și până la 1 iulie 2022, de 1,30 lei/kWh. Dat fiind că, acum prețul de serviciu universal este, până la 31 decembrie, de 0,82 lei/kWh, clienții de serviciu universal ai E.On au parte de o creștere a prețului final de 58%.

Muntenia Nord (județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea). Electrica Furnizare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din această zonă. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,51 lei/kWh. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,82 lei/kWh. Așadar, creșterea este de 84%.

Transilvania Sud (județele Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures). Electrica Furnizare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din această zonă. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei kWh. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,81 lei/kWh. Așadar, avem o creștere de 85%.

Transilvania Nord (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj). Electrica Furnizare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din această zonă. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022, de 1,5 lei/kWh. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așasar, avem o creștere de 87%

Oltenia (județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți). CEZ Vânzare este furnizorul tradițional de energie electrică pentru clienții casnici din zona Oltenia. Noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este, de la 1 ianuarie 2022  și până la 1 iulie 2022, de 1,61 lei/kWh. Dat fiind că acum, prețul de serviciu universal este, până la 31 decembrie, de 0,85 lei/kWh, clienții de serviciu universal ai CEZ au parte de o creștere a prețului final de 89%.

IMPORTANT! Deocamdată, oamenii nu vor plăti aceste prețuri

Cei 3,7 milioane de clienți casnici care primesc energie electrică în regim de serviciu universal nu vor plăti încă aceste prețuri. Asta pentru că, până la 31 martie, este în vigoare mecanismul de plafonare a prețurilor, însoțit, acolo unde este cazul, și de o compensare a facturii. Prețul final este plafonat la 1 leu/kWh, preț final, cu toate taxele incluse, și acesta va fi plătit până atunci. Suplimentar, în cazul în care consumul este de maximum 330 kWh lunar, clientul casnic va primi și o compensație de 0,29 lei/kWh, direct, în factură.

Mecanismul de sprijin expiră însă la 1 aprilie și încă nu se știe dacă va fi prelungit. În acest ultim caz, și dacă clienții de serviciu universal nu vor alege o ofertă concurențială până atunci, de la 1 aprilie vor plăti aceste prețuri.

Un text despre cum se acordă compensația, mai jos:

UTIL Cum și cât primiți compensație la factura de energie electrică. Calcul pe factură reală, redusă de furnizor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *