Preţul ţiţeiului, la cel mai ridicat nivel din toate timpurile, calculat în euro

Cotaţia petrolului brent denominată în euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, depăşind recordul anterior ce datează din 2008, pe fondul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Iran, ţară ce a decis să sisteze exporturile către Franţa şi Marea Britanie, scrie rtv.net

Cotaţia petroului brent, referinţa preţului petrolului pentru Europa, a atins un vârf de 124,48 de dolari pe baril astăzi, ceea ce face ca preţul exprimat în euro de 93,6 euro pe baril să fie cel mai mare din istorie, potrivit FT. Cotaţia petrolului brent în dolari, monedă în care se fac tranzacţiile la nivel mondial, este încă sub nivelul record de 146 dolari pe baril atins în iulie 2008, însă deprecierea euro faţă de dolar face ca preţul petrolului exprimat în moneda europeană să fie mai ridicat. Euro a căzut de la 1,4-1,5 dolari în 2008 la 1,32 dolari în prezent.

Pe 19 februarie Iranul, al treilea cel mai mare producător de ţiţei din lume, a anunţat că a sistat exporturile de petrol către companiile din Franţa şi Marea Britanie, după ce cu patru zile înainte presa de la Teheran relata că statul iranian a decis sistarea exporturilor către şase ţări europene: Italia, Olanda, Grecia, Franţa, Portugalia şi Spania. Anunţul nu s-a dovedit a fi însă în totalitate adevărat.

Citeşte mai mult pe rtv.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *