Prețul spot la energie electrică a scăzut semnificativ în martie, în România

Prețul mediu ponderat al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în luna martie, de 544 de lei/MWh, conform unui anunț al OPCOM, operatorul pieței de energie de la București.

Nivelul de preț din martie este cu peste 21% mai mic decât luna trecută, februarie, când prețul mediu ponderat PZU a fost de 691 de lei/MWh, potrivit datelor finale ale operatorului pieței.

Față de acum un an, prețul mediu ponderat din martie 2023 este de peste două ori și jumătate mai mic. În martie 2022, prima lună de după începutul războiului din Ucraina, prețul mediu ponderat al pieței spot fusese de 1.393 de lei/MWh.

Așadar continua tendința de ieftinire a energiei electrice pe piața de la București. Înainte de ieftinirea din martie, în februarie prețul a fost cam la același nivel cu ianuarie, iar în prima lună a anului prețul mediu ponderat scăzuse cu aproape 47% față de ultima lună din 2022 și se întorsese aproape de nivelul de la finalul lui 2021.

Este adevărat că și sezonalitatea își spune cuvântul – martie 2022 a fost o lună destul de bună din punct de vedere al hidraulicității, ceea ce a dus la o producție bună pentru Hidroelectrica, iar consumul rămâne redus, foarte rar cu vârfuri de peste 8000 MW orari.

Pe de altă, parte, datele arată o scădere a tranzacțiilor pe piașa spot. Astfel, în luna februarie (ultima cu date de pe site-ul OPCOM) s-au tranzacționat pe PZU doar 1,55 TWh de energie electrică, ceea ce înseamnă că PZU a avut o cotă de doar 36% din consumul de energie electrică. Cifra este cu mult mai mică decât cota PZU de acum un an, din februarie 2022, când a fost de aproape 50%, echivalentă unor tranzacții de 2,28 TWh. Avem așadar un minus de 26% la tranzacții, comparație an/an.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *