Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a scăzut și în octombrie, pentru a doua lună la rând. Prețul este la mai puțin de jumătate față de acum două luni și ajunge foarte aproape de nivelul de acum un an.
În octombrie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 1.016 lei/MWh, potrivit datelor consultate de noi.
Prețul a scăzut astfel dramatic față de nivelul lunii septembrie, cu 45% – luna trecută prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.855 de lei/MWh. Este a doua lună consecutivă de scădere a prețului spot, după multe luni în care prețurile au crescut continuu, ajungând în august 2022 la 2.400 de lei/MWh.
După cum se vede, în octombrie, prețul mediu este la mai puțin de jumătate față de maximele din august (42%) și este la nivelul lunii mai 2022, când prețul mediu al PZU a fost de 1.000 lei/MWh.
De fapt, prețul nu este cu mult mai mare decât cel de acum un an. În octombrie 2021, raportului de piață al OPCOM, prețul mediu al PZU era de 951 de lei/MWh, deci cu doar 65 de lei/MWh sub cel de acum.
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.
Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna septembrie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat circa 45 % din tot consumul țării, adică aproximativ 1,8 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de aproape 3,4 miliarde de lei.
Reguli noi în piață
De la 1 septembrie, piața de energie electrică funcționează sub regulile noii OUG 119. Potrivit acesteia, traderii de energie electrică trebuie să plătească o taxă de 98% din câștigurile obținute din revânzarea energiei electrice contractate anterior, exportul este taxat cu 100% (pe câștig), iar producătorii de energie sunt taxați cu 100% pe veniturile obținute din prețuri de vânzare de peste 450 de lei/MWh.
Septembrie și octombrie sunt primele două luni consecutive din februarie 2022 încoace când se consemnează o scădere a prețului spot. De altfel, după intrarea în vigoare a OUG 119, PZU este de fapt singura piață de energie electrică din România pentru că pe piețele cu livrare la termen nu s-a făcut nicio tranzacție semnificativă. Tot actul normativ respectiv a stipulat că, până la finalul anului producătorii încheie contracte bilaterale directe de vânzare a energiei către furnizorii cu clienți finali, către clienții industriali mari și către Transelectrica și operatorii de distribuție.
Nu știm încă lichiditatea PZU din octombrie, datele OPCOm vor apărea cel mai probabil în jurul datei de 10 noiembrie.
Prețurile spot ale energiei electrice ai scăzut în ultimele luni pe majoritatea piețelor europene.