Prețul spot al energiei electrice a scăzut în octombrie la București, după patru luni de creștere. România rămâne cea mai scumpă piață din zonă

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 204 lei pe MWh în luna octombrie a acestui an, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Prețul mediu de închidere a pieței a fost, în octombrie, cu 25% mai mic faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, și cu 8,2% mai mic decât cel din luna anterioară – septembrie 2020, dacă facem comparația în lei. De fapt, octombrie este prima lună în care prețul a început din nou să scadă, după ce, timp de patru luni consecutive, am avut o creștere a prețului spot, ca variație lunară.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 417 milioane de lei, în scădere cu 25% faţă de septembrie  2019, dar cu 7% mai mare față de valoarea lunii precedente, septembrie 2020.

Volumul tranzacţiilor a fost de 1,98 TWh, aproape identic cu cel înregistrat în aceeași lună a anului trecut. Comparativ cu luna precedentă însă, volumul a fost cu 15% mai mare.

Din acest motiv, cota PZU a crescut substanțial față de luna septembrie, ajungând la 43% din piața totală – 42,47% în octombrie 2019..

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi, din care activi au fost 292.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Comparativ cu aceste piețe, prețul spot de la București a fost cel mai mare, respectiv 41,9 euro/MWh media lunii octombrie, față de 39,3 euro/MWh în Ungaria și 36,4 euro în Slovacia și Cehia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *