Prețul spot al energiei electrice a crescut și în septembrie, a patra creștere lunară consecutivă din acest an

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 222,7 lei pe MWh în luna septembrie a acestui an, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Prețul mediu de închidere a pieței a fost, în septembrie, cu 22,5% mai mic faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, dar cu 21,5 % mai mare decât cel din luna anterioară – august 2020. De fapt, septembrie este a patra lună consecutivă a acestui an când s-a înregistrat o creștere a prețului spot, ca variație lunară.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 556 de milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de septembrie  2019, dar cu 13% mai mare față de valoarea lunii precedente, august 2020.

Volumul tranzacţiilor a fost în scădere față de aceeași lună a anului trecut, cu 6,7%, până la 1,72 milioane de MWh. Comparativ cu luna precedentă, volumul tot cu circa 6,6% mai mic.

Cota PZU a scăzut însă, ajungând la sub 40% din piața totală – 39,53% în septembrie 2020.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi, din care activi au fost 286.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *