Prețul spot al energiei electrice a crescut și în august, a treia creștere lunară consecutivă din acest an

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 183,2 lei pe MWh în luna august a acestui an, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Prețul mediu de închidere a pieței a fost, în august, cu 35,6% mai mic faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, dar a fost cu 2,1% mai mare decât cel din luna anterioară-iulie 2020. De fapt, august este a treia lună consecutivă a acestui an când s-a înregistrat o creștere a prețului spot, ca variație lunară.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 343,9 milioane de lei, în scădere cu 38% faţă de august 2019.

Volumul tranzacţiilor a fost în scădere față de aceeași lună a anului trecut, cu 1,2%, până la 1,852 milioane de MWh. Comparativ cu luna precedentă, volumul este aproape identic.

De asemenea, cota de piaţă a PZU a crescut uşor, de la 40% la 41%, nivel identic cu cel de acum un an. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna iulie.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi, din care activi au fost 286.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *