Prețul spot al energiei electrice a crescut, în iulie, față de luna precedentă, cu 13%. Este prima creștere lunară din acest an

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în iulie, de 478,8 lei/MWh, conform datelor noastre – OPCOM nu a prezentat încă cifra. În condițiile în care, în iunie, prețul mediu lunar a fost de 422 de lei/MWh, în iulie, am avut așadar o creștere de 13,5% față de luna precedentă.

Este pentru prima dată de la începutul acestui an când prețul lunar mediu spot crește la București comparativ cu luna precedentă. Din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună.

În luna iunie, prețul mediu al pieței spot (422,7 lei/MWh) a fost mai scăzut decât în mai, când prețul mediu ponderat al PZU a fost de 430 de lei/MWh. Înainte de ieftinirea din luna iunie, a fost cea din mai, când prețul mediu pounderat a scăzut la 430 de lei/MWh de la 470 de lei/MWh în luna precedentă. Iar atunci, în aprilie, prețul mediu ponderat a scăzut cu 12% față de cel din luna martie. Asta după ce, în martie, prețul a scăzut cu 21% față de cel de luna precedentă iar în februarie prețul a fost cam la același nivel cu ianuarie. În prima lună a anului prețul mediu ponderat scăzuse cu aproape 47% față de ultima lună din 2022 și se întorsese aproape de nivelul de la finalul lui 2021.

De asemenea, prețul din iulie din piața spot s-a întors peste nivelul prețului reglementat de 450 de lei/MWh, cel cu care majoritatea producătorilor sunt obligați să vândă energia către furnizori prin așa zisul mecanism de achiziție centralizată MACEE.

Totuși, în ciuda creșterii, prețul din iulie 2023 este mult mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an. Acum un an, în iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 de lei/MWh, deci de peste trei ori și jumătate mai mare decât acum.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Citește și:

BRM anunță că este pregătită să tranzacționeze energie electrică spot și intraday, așteaptă avizele tehnice de la Transelectrica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *