Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a crescut din nou, în luna august, după creșterea care a avut loc luna precedentă, potrivit datelor consultate de noi.
În august 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU), a fost de 2.400 de lei/MWh, de la 1.813 lei/MWh în iulie și 1.138 de lei în iunie.
Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 32 %, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată, pentru că și în iulie prețul cescuse cu 59% față de luna precedentă.
August a fost luna cu prețuri extrem de mari pe toate piețele europene și, și pentru piața românească a fost luna în care s-au consemnat noi maxime istorice ale prețului. Astfel, în data de 30 august, a fost consemnat cel mai mare preț din istoria pieței de la București, 3.598 de lei/MWh.
Comparativ cu prețul lunar de acum un an, cel înregistrat acum este de peste patru ori mai mare (4,3 ori) – în august 2021, prețul de închidere al PZU a fost de doar 554 de lei/MWh.
De la începutul acestui an, prețul mediu este de 1.313 lei/MWh, în baza mediilor lunare ale primelor opt luni ale anului.
Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.
Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.