mn

Prețul spot al energiei electrice a atins un nou maxim istoric în România: 1.400 de lei/MWh

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) cunoaște noi maxime istorice pentru energia tranzacționată azi, 23 noiembrie, cu livrare ziua următoare, 24 noiembrie.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajund la nivelul de 1.399 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins chiar cu o zi în urmă – ieri, energia cu livrare azi s-a tranzacționat în piața pentru ziua următoare de la București cu 1.332 lei/MWh.

În nu mai puțin de 19 intervale orare de livrare ale zilei de mâine energia a fost tranzacționată azi la peste 1.000 de lei/MWh. Cea mai mare valoare este pentru intervalul orar 18.00, când prețul a fost de 1.905 lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Aceste ultim preț este, la rândul lui cel mai mare preț orar înregistrat vreodată în piața spot de la București.

De data aceasta, prețul spot de la noi, chiar dacă este la acest nivel astronomic, este egal cu cel din Ungaria, singura piață cu acces la rețeaua din vestul Uniunii Europene cu care România are conexiune fizică. La fel, deși este un preț maxim istoric, nu este cel mai mare preț din Europa, fiind consemnate și prețuri de peste 300 de euro/MWh – în România a fost, exprimat în euro, de 289 de euro. Prețurile de mâine din Europa, în imaginea de mai jos:

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.