Prețul spot al energiei electrice a atins un nou maxim istoric în România, peste 300 de euro/MWh. Este însă printre cele mai mici din Europa

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București cunoaște noi maxime istorice pentru energia tranzacționată azi, 15 decembrie, cu livrare ziua următoare, 16 decembrie. Cu toate acestea, prețul de la noi este printre cele mai mici din Europa.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 1.497 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins chiar luna trecută – energia cu livrare în data de 23 noiembrie s-a tranzacționat în piața pentru ziua următoare de la București cu 1.399 lei/MWh.

În patru intervale orare de livrare ale zilei de mâine energia a fost tranzacționată azi la peste 2.000 de lei/MWh. Cea mai mare valoare este pentru intervalul orar 18.00, când prețul a fost de 1.905 lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Cea mai mare valoare este pentru intervalul orar 18.00, când prețul a fost de 2.103 lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Aceste ultim preț este, la rândul lui cel mai mare preț orar înregistrat vreodată în piața spot de la București.

De data aceasta, prețul spot de la noi, chiar dacă este la acest nivel astronomic, este mai mic decât cel din Ungaria, singura piață cu acces la rețeaua din vestul Uniunii Europene cu care România are conexiune fizică. Este mai mare însă decât cel din Bulgaria, țară care a intrat recent în mecanismul de cuplare a prețurilor spot. Din acest motiv, în toate intervalele orare ale zilei de 16 decembrie în România intră energie electrică din rețeaua bulgară. Și în 19 intervale iese în rețeaua ungară.

Chiar dacă România înregistrează un maxim istoric al pieței spot de energie electrică, de 302 euro/MWh, piața noastră este una dintre cele mai ieftine de pe continent, în condițiile în care pe multe piețe s-a ajuns la niveluri de peste 350-360 de euro/MWh, așa cum a fost cazul Franței sau Elveției. La capătul opus rămâne Polonia, ca de obicei în ultimele luni care, pe lângă faptul că are de departe cel mai mic preț, este la sub jumătatea celor din piețele occidentale.

Puteți vedea prețurile spot ale zilei de 16 decembrie în infograficul de mai jos:

 

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.