Prețul spot al energiei din România a atins un nou maxim istoric, peste 1.300 de lei/MWh, cel mai mare din Europa. De peste patru ori mai mare decât în Germania

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) cunoaște noi maxime istorice pentru energia tranzacționată azi, 19 octombrie cu livrare ziua următoare, 20 octombrie.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajund la nivelul de 1.305 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins cu doar câteva zile în urmă, în data de 17 octombrie, pentru energia cu livrare ziua următoare – 1.234 lei/MWh a fost atunci.

În nu mai puțin de 21de intervale orare ale zilei de mâine energia a fost tranzacționată azi la peste 1.000 de lei/MWh. Cea mai mare valoare este pentru intervalul orar 19.00, când prețul a fost de 1.731 de lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Și acest nivel, 1.731 de lei/MWh, este, din datele noastre, cel mai mare preț orar înregistrat vreodată pe piața de la București.

Prețul spot al energiei electrice de pe piața de la București este cel mai mare din Europa continentală, după cum puteți vedea aici:

După cum se vede, doar prețul din Ungaria, singura piața din mecansimul de cuplare spot cu care România are conexiune fizică, este identic cu cel de la noi – aproape 264 de euro/MWh

România importă mâine energie din Ungaria în toate intervalele orare cuprinse între orele 0 și 20, până la niveluri orare de 906 MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *