Prețul spot al energiei a scăzut accentuat pe piața de la București, în contextul pandemiei. A ajuns la 123 lei/MWh

Prețul spot al energiei electrice a ajuns în aprilie la aproape jumătate din cât era acum un an, pe fondul scăderii acentuate din ultimele luni. Tranzacțiile cu energie electrică pe piața spot au crescut în timpul pandemiei.

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU), a scăzut și în luna aprilie, după scăderea din martie, potrivit ultimelor date publicate de Operatorul Comercial al Pieței de Energie Electrică (OPCOM). Prețul mediu PZU al lunii aprilie a fost de 123 de lei/MWh, în scădere cu 13% față de cel din luna martie (143 de lei), care, la rândul lui consemnase o scădere de 26% față de cel din luna febriarie (193 de lei/MWh).

Lunile martie și aprilie au fost cele în care piața de energie, ca și economia în ansamblu, au fost afectate de consecințele pandemiei de coronavirus-martie parțial iar aprilie în totalitate.

Revenind la cotațiile din aprilie, prețul mediu de 123 de lei/MWh este la aproape jumătate (minus 42%) față de cel înregistrat în aprilie 2019, respectiv 214 lei/MWh.

Restricțiile impuse ca urmare a pandemiei au condus la o scădere a consumului național de electricitate, ca urmare a închiderii mai multot unități industriale. Și din această cauză (alături de altele, care țin de sezonalitate), volumul tranzacțiilor din PZU au fost în creștere – energia rămasă disponibilă, care nu a fost consumată, a fost oferită spre tranzacționare în piața spot. Astfel, în aprilie, volumul tranzacțiilor pe PZU a fost de 1,9 TWh, adică aproape jumătate din consumul național (49,89%), în creștere cu zece puncte procentuale față de situașia din aprilie 2019 (1,74 TWh, adică 39%). În martie, situația a fost aproape identică (2,46 TWh, 51,5% din consumul național), la fel, cu peste 10 puncte față de situația din martie 2019 (2 TWh, adică 41%).

Prețurile spot au fost mult mai mici decât cele din piețele cu livrare la termen, care nu au scăzut foarte mult ba chiar pe unele segmente au crescut. Astfel, pe piața de contracte bilaterale licitație extinsă, prețul mediu al contractelor încheiate în aprilie a fost de 257 de lei/MWh (252 de lei pentru energia contractată în trecut dar livrată în această lună), pe piața cu negociere continuă 248 de lei (față de 254 de lei/MWh) iar pe cea cu negociere dublă continuă 242 de lei/MWh (față de 226 de lei/MWh, preț pentru energia livrată în aprilie 2020).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *