Preţul spot al energie electrice a sărit de 300 de lei/MWh

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM, cu livrare miercuri, 23 mai, a depăşit bariera de 300 de lei pe MWh, fiind cel mai mare din regiune, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier, citate de Agerpres

Astfel, media la nivelul întregii zile este 277 de lei pe MWh, iar, pentru intervalul 9:00 – 22:00, media este 307 lei, cu un vârf de 360 de lei pe MWh la ora 21:00.

Aceasta în condiţiile în care, în ultimele luni, preţul energiei a fluctuat, de regulă, în intervalul 100 – 200 de lei pe MWh. De două săptămâni, preţul creşte încontinuu şi a ajuns la valori de două ori mai mari faţă de data de 7 mai.

Totodată, dacă ne uităm la preţul energiei în ţările cu care România este cuplată, observăm că preţurile în ţara noastră şi în Ungaria sunt cele mai mari din regiune. Spre exemplu, miercuri la ora 21:00, când în România şi Ungaria preţul va fi de 80 de euro, în Slovacia şi Cehia, energia va costa 48 de euro pe MWh.

Totuşi, în România, în această perioadă, energia hidro, considerată printre cele mai ieftine, acoperă peste o treime din consum, 36% mai exact, marţi la ora 14:10.

La acea oră, România exporta 205 MW. Alte surse de producţie erau cărbunele, cu 25%, hidrocarburile – 12%, panourile fotovoltaice – 10%, nuclear – 9,5%, eolian – 5,9%, biomasă – 0,6%.

Pe piaţă creşte, la consumator scade

Tot marţi, ANRE a anunţat că preţul maxim al energiei pentru consumatorii casnici tranzacţionată pe Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) va scădea în medie cu 3,53% faţă de valorile actuale, în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Prevederea îi vizează pe cei peste 7 milioane de consumatori casnici care au rămas alimentaţi în regim de serviciu universal.

Potrivit prevederilor legale, furnizorii de ultimă instanţă (FUI) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică, în condiţii de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii. În urma implementării noii Metodologii de stabilire a modului de calcul şi a condiţiilor de avizare a preţurilor aplicate clienţilor finali de furnizorii de ultimă instanţă obligaţi şi furnizorii de ultimă instanţă opţionali, în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE de astăzi, 22.05.2018, au fost aprobate valorile preţului maxim pentru serviciul universal pentru perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019, pentru fiecare zonă de reţea. Astfel, valoarea preţurilor maxime pentru consumatorii casnici va scădea în medie cu 3,53% faţă de preţurile actuale’, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în trei zile lucrătoare de la data aprobării valorii preţurilor maxime pentru fiecare zonă de reţea, furnizorii de ultimă instanţă obligaţi trebuie să transmită către ANRE, spre avizare, preţurile practicate pentru intervalul 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019. Preţul propus spre avizare poate fi mai mic sau cel mult egal cu preţul maxim stabilit de Autoritate în şedinţa Comitetului de reglementare din 22 mai 2018. După comunicarea noilor tarife comunicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi, ANRE le va aviza de până la data de 31 mai 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *