Preţul petrolului a scăzut şi sub 20 de dolari, deja se pune problema unde să mai fie stocat

Preţurile petrolului au ajuns la nivelul de 20 de dolari. Se produce atât de mult în raport cu cât se consumă încât apar probleme de stocare.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri, în prima zi de tranzaţionare a lunii aprilie, iar Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că şocul provocat de pandemia de coronavirus se va resimţi, prin intermediul lanţurilor de aprovizionare cu petrol, în alte zone ale sectorului energiei, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Preţurile petrolului au scăzut din cauza pandemiei care a redus consumul de carburanţi la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de ţiţei.

Miercuri, cotaţiile petrolului au scăzut pe fondul cele mai mari creşteri săptămânale a  stocurilor din Statele Unite din 2016, în timp ce cererea de benzină a consemnat cel mai mare declin săptămânal dun istorie, din cauza pandemiei.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 17 cenţi, la 20,31 dolari pe baril, după un minim de 19,9 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scăzut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.

În primul trimestru, preţurile petrolului au înregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar în martie au scăzut cu circa 55%.

Potrivit AIE, aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu atrag un preţ suficient de mare pentru a compensa costul de extragere.

Producătorii au reacţionat la scăderea preţurilor prin reducerea semnificativă a cheltuielilor pentru noi exploatări, cu 20%-35% comparativ cu nivelurile planificate pentru 2020.

Un preţ al petrolului de 25 de dolari pe baril va face ca unii furnizori internaţionali de gaze să aibă probleme să îşi acopere costurile operaţionale, potrivit agenţiei.

Pe de altă parte, există voci care spun că preţul petrolului se va duce şi mai jos, pentru simplul motiv că se produce atât de mult în raport cu consumul încât el nu mai are unde să fie depozitat, în condiţiile în care mare parte din flota de petroliere a lumii deja este folosită practic ca depozit.  În aprilie, aproximativ 6 milioane de barili pe zi ar putea rămâne literalmente fără spațiu de depozitare, iar cifra ar putea crește la 7 milioane de barili pe zi în mai, potrivit estimărilor, dacă situaţia nu se schimbă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *