Preţul petrolului a explodat, ca urmare a atacurilor din Arabai Saudită. Cea mai mare creştere din istorie

Cotaţiile futures ale petrolului Brent au crescut cu 12 dolari pe baril pe piaţa din Londra la deschiderea şedinţei de tranzacţionare,  ceea ce, potrivit Bloomberg, este cel mai mare avans înregistrat intraday de când există piaţa londoneză.

Preţul sărise până la 71 de dolari pe baril, adică un plus de 20%, însă ulterior cotaţiile au mai coborât. Chiar şi aşa, după scădere, cotaţiile întregistrează şi acum cea mai mare creştere din utimii trei ani, scrie Bloomberg.

Sursa: Bloomberg

Analiştii citaţi de Bloomberg spun că o asemenea  reducere de ofertă pe piaţa petrolului nu a mai fost resimţită niciodată, şi, la fel, preţurile nu au mai crescut până acum atât de puternic. Ei spus că,d e acum înainte, cotaţiile de pe piaţă vor avea şi o primă de risc politic.

Atacurile cu drone efectuate sâmbătă de gruparea Houthi din Yemen, care este susţinută de Iran, au afectat peste jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, respectiv 5% din producţia mondială. Nu este clar cât timp va fi oprită producţia de petrol, întrucât daunele provocate de atacuri infrastructurii ”sunt mari” şi nu pot fi remediate peste noapte, potrivit oficialilor locali.

Atacul a fost revendicat de gruparea Houthi din Yemen, susţinută de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq şi exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocând pierderea unei producţii de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producţia de petrol a regatului saudit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *