Prețul petrolului a atins un maxim al ultimilor șapte ani marți, a doua zi după ce rebelii Houthi au atacat cu drone ținte Emiratele Arabe Unite (EAU), ceea ce a pus o și mai mare presiune pe cotații, în contextul unei oferte foarte strânse comparativă cu cererea în creștere.
Prețul de referință pentru Europa, cel al țițiului Brent, a depășit 87 de dolari pe baril, în timp ce pentru sortimentul WTI, de referință pentru piața americană, s-a depășit nivelul de 85 de dolari pe baril, potrivit datelor OilPrice.com.
Pentru ambele tipuri de petrol, cotațiile de referință de azi sunt cele mai ridicate din octombrie 2014.
Atacul cu drone de luni, pentru care rebelii Houthi, care ar fi apropiați de Iran, și-au asumat responsabilitatea, a ucis mai multe persoane și a aruncat în aer camioane-cisternă cu combustibil în apropierea depozitelor deținute de Compania Națională de Petrol Abu Dhabi (ADNOC), în cea mai importantă regiune producătoare și exportatoare de petrol din lume.
Statele Unite au condamnat cu fermitate atacul, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, adăugând că „angajamentul nostru față de securitatea Emiratelor Arabe Unite este neclintit și stăm alături de partenerii noștri din Emirate împotriva tuturor amenințărilor la adresa teritoriului lor”.
Rebelii au spus că vor mai avea loc atacuri.
Atacurile nu au făcut decât să inflameze prețurile pe o piață oricum tulburată de tensiunea ridicată dintre Rusia, care este membru OPEC+, și Ucraina, asta pe fondul deficitului de ofertă care se înregistrează în ultima vreme. Deși statele OPEC+ și-au asumat să pună în plus pe piață 400.000 de barili pe zi în fiecare lună, părerea unanimă este că situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat iar creșterea cererii, împreună cu restricțiile de aprovizionare, vor duce la stocuri în scădere.
Analiștii Goldman Sachs se așteaptă ca stocurile de petrol din statele OECD să scadă, până în vară, la cel mai mic nivel din 2000, cotația pentru țițeiul Brent urmând să se ridice la 100 de dolari în acest an.