Prețul petrolului a ajuns la 94 de dolari pe baril, maximul anului

Prețul petrolului marchează a treia săptămână consecutivă de creștere, stimulat de dezechilibrul din ce în ce mai mare dintre cerere și ofertă și de cel mai recent raport privind producția industrială din China, care a arătat o creștere mai rapidă decât se aștepta în august, scrie Oil Price.

La ora redactării acestui articol, petrolul Brent, de referință pentru Europa, se tranzacționa la peste 94 de dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate se apropia de  91 de dolari pe baril, ceea ce plasează cotațiile la cel mai ridicat nivel de la începutul anului.

petrolPrincipalul motiv pentru saltul prețurilor rămâne însă reducerea producției coordonată de Arabia Saudită și Rusia. Pe de altă parte, rafinăriile chineze au depășit recordurile în luna august, procesând o medie zilnică de 15,23 milioane de barili, cu aproape mai mult decât în urmă cu un an.

În ultimul său raport lunar, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că reducerile vor duce piața petrolului într-un dezechilibru și mai accentuat în trimestrul al patrulea al anului. Pe de altă parte, rafinăriile chineze au depășit recordurile în luna august, procesând o medie zilnică de 15,23 milioane de barili, cu aproape mai mult decât în urmă cu un an.

În același timp, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a prognozat un vârf al cererii de petrol înainte de 2030, ceea ce a provocat o reacție imediată din partea OPEC. Previziuni coerente bazate pe date arată că vârful cererii de petrol și de alți combustibili fosili nu va avea loc înainte de 2030, așa cum a susținut IEA la începutul acestei săptămâni, a declarat joi OPEC, respingând afirmațiile privind „începutul sfârșitului combustibililor fosili”.

Într-adevăr, avertismentele privind vârful cererii de petrol au fost numeroase în ultimii ani, toate bazate pe ratele de penetrare a vehiculelor electrice, care nu s-au materializat până acum. În schimb, cererea globală de petrol a continuat să crească, atingând un nivel record în acest an, potrivit chiar AIE. Iar comerțul cu petrol crește.

„Pariurile pe petrol devin o tranzacție preferată pe Wall Street. Nimeni nu se îndoiește că decizia OPEC+ (națiunile producătoare de petrol) de la sfârșitul lunii trecute va menține piața petrolului foarte strânsă în trimestrul al patrulea”, a declarat pentru Reuters Edward Moya, analist la OANDA.

„Îndreptându-ne spre trimestrul al patrulea, piața pare mult mai strânsă”, a declarat pentru Bloomberg și Ben Cahill, senior fellow la Center for Strategic International Studies. „Reducerile de aprovizionare din partea OPEC+ încep să se manifeste și se pare că ne îndreptăm spre un deficit de aprovizionare destul de semnificativ – ceea ce înseamnă că prețurile vor crește.”

Citește și:

Carburanții s-au scumpit din nou, după doar două zile, iar creșterile de preț ar putea continua – petrolul se apropie de 100 de dolari barilul, stocurile sunt mici, capacitatea de rafinare insuficientă

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *