Preţul maxim acceptat pentru energia vândută în piața de echilibrare crește dramatic. Urmează o scumpire generalizată în toată piaţa?

Regulile de pe piața de echilibrare se vor schimba în viitor iar acest lucru ar putea conduce la creșterea dramatică a prețurilor de pe această piață, cu impact asupra prețurilor din toată piața. Un exemplu: dacă noile reguli s-ar fi aplicat deja, cineva ar fi putut ajunge să plătească 1.500 de lei pentru un MWh, luna trecută.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi, piaţa de echilibrare (PE) este cea cu cele mai mari preţuri la energie, unde vând producătorii care sunt cei mai flexibili sau au capacităţi de rezervă disponibile şi cumpără producătorii care au creat un dezechilibru între ce au anunţat anterior că produc şi ce au produs de fapt (producţia mai mică decât cea estimată). Este practic, “ultima piaţă”, în care se asigură egalitatea perfecta între producţia de energie şi consum la nivelul sistemului. Cine se dovedeşte că nu a produs (sau cumpărat) energia pe care a anunţat anterior că o vinde, a creat un deficit sistemului, deci va cumpăra energie la preţ de deficit. Vinde cine are energie disponibilă atunci-ofertele pentru această piaţă sunt acceptate într-o ordine de merit, în funcţie de preţ, de regulă mai ales centralele hidro, care au capacitatea de a “intra” foarte rapid în sistem.

Prețurile de deficit din piața de echilibrare sunt cele mai mari din piață, și din cauza unei reglementări de anul trecut au crescut și mai mult. Până la jumătatea verii trecute, existau două limitări: un “ecart” de 250 lei/MWh pentru diferența dintre prețurile maxime și cele minime pe care participanții le pot oferi pe piața de echilibrare, și un preț-plafon, de 450 de lei/MWh peste prețul de închidere a pieței (PIP) spot, peste care nu se pot face oferte de preț în PE. Ecartul de 250 de lei a fost scos printr-un Ordin al ANRE nr. 31/2018, iar singura limitare care a mai rămas este plafonul maxim de 450 de lei peste prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU). Puteți citi mai mult aici:

OPCOM recunoaște în premieră: Prețurile mari la electricitate sunt generate de prețurile din piața de echilibrare. 

Reglementările s-ar putea schimba din nou. Transeletrica a pus în dezbatere publică “propunerea Operatorului de Transport şi de Sistem privind Clauzele și condițiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare în conformitate cu prevederile art. 18 din Regulamentul (UE) 2017/2195 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică (Regulamentul (UE) 2195/2017)”.

Documentul conține mai multe prevederi, dar două sunt importate în contextul discuției de față: plafonul maxim de preț pentru ofertele în PE de dublează: crește de la 450 de lei/MWh la 200 de euro MWh. Iar în viitor se va elimina.

Iată ce scrie în propunerea Transelectrica:

“12. Preţurile ofertelor de energie de echilibrare pot fi numere pozitive, zero sau negative, cu două zecimale și sunt exprimate în EUR/MW.

  1. Scala de preţ pentru ofertele de energie de echilibrare are ca limite un preţ minim şi un preţ maxim între care trebuie să se încadreze prețul oricărei perechi preț-cantitate dintro ofertă. Aceste limite pot fi modificate de catre ANRE urmând sa fie ridicate complet incepând cu data de 31.12.2021.
  2. Limita minimă de preţ a ofertei preţ-cantitate pe PE este de -200 Euro/MW, pentru toate categoriile de UFR/GFR.(unitate de furnizare a rezerelor/grup de furnizare a rezervelor-n.red)
  3. Preţurile din ofertele zilnice pe PE se corelează cu PIP al PZU astfel: limita maximă de preţ a ofertei preţ-cantitate pe PE, pentru un ID (interval de dispecerizare-n.red) se calculează ca sumă dintre PIP pentru același ID și valoarea de 200 Euro/MW; în intervalele orare în care PIP are valoare negativă, pentru determinarea limitei de mai sus, acesta se consideră zero.”

Așadar, în condițiile în care cei 450 de lei devin 200 de euro (circa 950 de lei/MWh), ne putem aștepta la o nouă creștere a prețurilor în PE, care ar putea genera o creștere a prețurilor în toată piața de electricitate, așa cum s-a întîmplat și după eliminarea ecarrtului de 250 de lei\MWh, între cel mai mic și cel mai mare preț ofertat. De câștigat vor câștiga producătorii care vând în piața de echilibrare.

Potrivit datelor OPCOM, în 19 septembrie, preţul PZU a fost de peste 120 de euro pe MWh. Dacă s-ar fi acceptat oferte în PE la preţul maxim, în condiţiile în care această reglementare ar fi fost în vigoare, cineva ar fi putut plăti 320 de euro/MWh, adică peste 1.500 de lei.

Puteți descărca documentul Transelectrica de aici:

Document Transelectrica PE

Modificarea regulilor din PE era cumva așteptată.

Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcției Generale Piața de Energie și Prețuri din cadrul ANRE, a declarant recent că regulile pieței de echilibrare se vor schimba, odată cu noul regulament de funcționare a pieței de energie electrică, ce va trebui adoptat și de România: va fi un singur preț (nu două, ca acum, cel de deficit și cel de excedent), limitările legate de prețuri trebuie eliminate, și și această piață va funcționa în regim cuplat cu piețele din Europa (așa cum funcționează acum PZU).

El a spus că, uneori, piața de echilibrare are un volum prea mare “ar trebui să fie de 1% din consum, dar se ajunge și la 6-7%”.

1 Comment

  1. Mai exista piata de echilibrare cu procent in crestere ???asta dovedeste ca avem o piata care functioneaza, este concurentiala , spre beneficiul populatiei.Din cate imi amintesc, problemele pietii de echilibrare sunt dicutate de la infiintarea ANRE/OPCOM.Rezultatele le vedem.Cand se va intelege oare, ca trebuie regandita reorganizarea producatorilor de energie electrica ???cei care nu ne lasa nu este UE, ci ,,baietii destepti,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *