Preţul angro al gazelor a crescut substanţial pe piaţa liberă, iar, pentru consumatorii casnici ANRE a amânat, deocamdată, decizia de creştere cu 6%.
Preţul angro al gazelor naturale cu livrare din producţie internă, cu livrare în ultimul trimestru al acestui an, a crescut cu 6,8% faţă de nivelul din vară, potrivit tranzacţiilor de la Bursa Română de Mărfuri, scrie expertul în gaze naturale Dumitru Chisăliţă, pe site-ul Asociaţiei Energia Inteligentă
“Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie – septembrie 2017, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate pe termen de o lună și livrare imediată pe piața en-gros. Se desprinde tendința de scădere a prețului gazelor în perioada de vară cu 12% față de maximul atins în luna februarie 2017. Remarcăm că tranzacțiile realizate pe bursă s-au realizat aproape în exclusivitate cu gaze din producția internă curentă”, scrie Chisăliţă.
“Analizând tranzacțiile desfășurate prin intermediul BRM, în această perioadă se observă că prețul gazelor plătite pentru achiziții zilnice (2-3 zile) a fost cu 6,8% mai mare decât prețul mediu ponderat al lunii respective pentru gazele de import și de 1,9% pentru gazele din producția internă curentă”, potrivit aceleiaşi surse.
“Analizând pretul gazelor ofertate de pe piata en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM cu livrare în lunile octombrie – decembrie 2017 și ianuarie – martie 2018, am estimat o tendință a prețului gazelor din producția curentă pe piața en gros, cu livrare lunară. Prețul gazelor în perioada de iarnă este puternic influențat de prețul gazelor din import și de prețul gazelor înmagazinate, astfel prețul mediu al gazelor pe piața en gros în iarna 2017-2018 va fi superior acestor valori”.
Asociația Energia Inteligentă va întocmi trimestrial Raportul Prețul La Gaze, pe baza datelor publice existente în România cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor și furnizorilor, și a dezvolta liberalizarea pieței de gaze în România.
În ceea ce priveşte preţul gazelor pentru populaţie, declaraţiile iniţiale ale oficialilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei dădeau dreapt sigură o creştere de 6%, începând cu această lună. Decizia ar fi trebuit să fie luată îm şedinţa comitetului de reglementare a ANRE de săptămâna trecută, dar a fost amânată, iar noi discuţii vor avea loc în această săptămână, potrivit unor surse apropoate situaţiei.
Motivul ar ţine de faptul că se discută în Parlament legea de aprobate a OUG 64/2016, şi s-ar putea introduce modificări legate de metodologia de calcul al preţurilor, fiind vizat preţul din producţia internă.