Prețul gazelor se prăbușește la Bursa de la București, a căzut sub pragul de 100 de lei/MWh. Gazele se întorc în pământ, nu are cine să le consume

Prețul gazelor vândute azi pe piața intrazilnică de la București a coborât sub nivelul de 100 de lei/MWh, mullt și sub nivelul reglementat de 120 lei/MWh, potrivit datelor Bursei Române de Mărfuri.

Prețul gazelor vândute pe piețele spot organizate de BRM (piața pentru a dpua zi și cea intrazilnică) scade continuu de câteva zile, pe fondul temperaturilor ridicate, al înmagazinării mai mult decât satisfăcătoare cu care România și Europa au ieșit din iarnă și, la modul general, al conumului care rămâne redus.

Astfel, dacă în tranzacțiile de ieri cu livrare azi prețul a coborât aproape de nivelul de 100 de lei/MWh (105 lei/MWh), iată că azi, în piața intrazilnică s-a tranzacționat gaz la prețul de 96,6 lei/MWh, pe volume mai ridicate decât de obicei.

Iată și graficul cu volumele și prețurile de la BRM, în care vedeți scăderea continuă a prețurilor:

Piețele spot și intraday sunt singurele pe care se fac tranzacții în mod regulat în România, în condițiile în care ultima tranzacție pe piața forward a fost făcută în 26 martie pentru gaze cu livrare în luna aprilie, și atunci fiind vorba despre un volum redus, de doar 6.000 MWh.

După cum se vede, prețurile din piață scad destul de mult sub nivelul reglementat de 120 de lei/MWh cu care Romgaz și Petrom, cei doi producători interni, sunt obligați să vândă gazele pentru consumul clienților casnici și pentru cel ai producătorilor de energie termică ai populației pentru consumul acestora. Iar acest preț a fost de 150 de lei/MWh, fiind redus la 120 de lei chiar de azi, 1 aprilie, după ce a intrat în vigoare o OUG de modificare a legislației de plafonare a prețurilor la energie.

E atât de mult gaz încât se înmagazinează deja

Situția este destul de complicată. Temperaturile exteriorare sunt fparte mari pentru această perioadă, ceea ce a făcut să scadă consumul casnic și, în plus, Electrocentrale București, unul dintre marii consumatori, a anunțat deja că oprește furnizarea căldurii. De asemenea, pe fondul scăderii prețurilor la energie electrică, inclusiv pe fondul aportului mai mare al fotovoltaicelor – s-a ajuns și la prețuri zero sau negative în aceste zile – producția de energie electrică a centralelor pe gaze este și ea în scădere accentuată. Pe de altă parte, nu se vede încă o reluare semnificativă a consumului industrial, singira speranță fiind reluarea producției Azomureș la nivelul dinaintea crizei – combinatul s-a oprit din nou în decembrie, dar în ianuarie s-a anunțat o reluare parțială, cu promisiunea că în viitor combinatul de îngrățăminte chimice va funcționa la capacitate.

De altfel, este atât de mult gaz acum înct astăzi, la o producție de 24 de milioane de metri cubi, circa 8,7 milioane au fost injectați în depozitele de înmagazinare subterană. Importurile au fost de 4,8 milioane de metri cubi – cel mai probabil livrați în baza contractelor semnate în trecut, din care 4,3 milioane de metri cubi sunt exportați azi în Ungaria și Republica Moldova. Chiar și așa, nivelul line-pack al Trasgaz (cantitatea de gaze din conductele sistemului național de transport) este aproape de limita superioara a nivelului de prealeartă

La acest moment, gradul de umplere a depozitelor subterane din România este de 50%, iar pentru Europa nivelul este de 59%, dar România este una dintre puținele țări europene cu producție internă semnificativă.

2 Comments

  1. Buna ziua,
    Ultima tranzacție efectuata pe piața forward in 26 martie a fost pentru gaze cu livrare in luna APRILIE, si NU in trimestrul patru al acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *